IZVJEŠTAJ KOMISIJE O SREBRENICI SRUŠIĆE MANTRU ZAPADA

0

BANJALUKA – Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da vjeruje da će izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine uspjeti srušiti mantru koja je godinama stvarana sa Zapada.

Kojić je istakao da je ova komisija u izvještaju dala najbolji odgovor o svim dešavanjima na ovom području, da su konstatovani zločini nad srpskim narodom u srednjem Podrinju, te da nije počinjen genocid nad Bošnjacima.

“Takođe je konstatovano da je počinjen zločin, a ne genocid nad bošnjačkim narodom u Srebrenici”, rekao je Kojić.

On je naglasio da su vansudski mehanizmi određivanja činjenica međunarodno priznata metoda, zbog čega je izvještaj o stradanju svih naroda na području srebreničke regije od 1992. do 1995. godine od velikog značaja kako bi domaća, ali i međunarodna javnost imala potpun i objektivan prikaz svih događaja u tom periodu.

“Predsjedavajući Komisije Gideon Grajf je rekao nekoliko ključnih elemenata. Ono što je činjenica, prema definiciji genocida, je da se nije desio niti pojedinačni niti genocid uopšte, što je dokazivo i kroz same izvore i dokumente”, rekao je Kojić za “Glas Srpske”.

On je istakao da srpski narod uopšte ne spori da se u Srebrenici desio zločin nad Bošnjacima, to je i u izvještaju.

“Problem je što Bošnjaci ne žele da priznaju da su se nad Srbima desili strašni zločini u periodu od 1992. do 1995. godine na području Podrinja. Svaki pokušaj da se o tome govori, zvaničnici u Federaciji BiH /FBiH/, nevladine organizacije i javnost generalno pokušavaju da predstave kao ponižavanje njihove žrtve. To nije put ka pomirenju”, konstatovao je Kojić.

On je dodao da će ovaj izvještaj uskoro biti dostupan javnosti na sajtu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je prilikom prezentacije predsjedavajućeg Komisije izvještaj primila k znanju.

“U jednom od zaključaka je jasno i nedvosmisleno navedeno da je izvještaj potrebno prevesti na nekoliko stranih jezika, što se i radi, i da je potrebno prezentovati izvještaj domaćoj, a prevashodno i međunarodnoj javnosti. On je vlasništvo članova Komisije i, naravno da će ga i oni prezentovati sami. Mi planiramo da im pomognemo organizacijom događaja i skupova kod nas, ali i u svijetu”, rekao je Kojić.

On je naveo da vjeruje da će izvještaj uspjeti srušiti mantru koja je godinama stvarana sa Zapada.

“Znamo da se kroz istoriju dešavaju rehabilitacije ljudi i, recimo kad je u pitanju imovina, restitucija. Kao jedini relevantan istorijski izvor pokušavaju se nametnuti politički i ideološki motivisane presude Haškog tribunala, ali one to ne mogu biti. Baš zbog toga je važno da je ova komisija u kojoj su međunarodni eksperti završila svoj rad i da će rezultati biti prikazani u svijetu”, zaključio je Kojić.

On je ocijenio da je Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine dala najbolji odgovor o svim dešavanjima u ovom periodu i na ovom području.

“Obrađen je veliki broj dokumenata, izvora i sve je navedeno u izvještaju. Samim tim, svi koji ga budu čitali imaće priliku da vide konkretne dokaze”, kaže Kojić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име