Japan ima najjači pasoš na svijetu, Slovenija u regionu

0

Japan je i dalje vlasnik najjačeg pasoša na svijetu, sudeći prema Henley Passport indeksu, prema kojem se crnogorski pasoš našao na 43. mjestu. Pasoš Bosne i Hercegovine nalazi na 47. mjestu, Srbije na 36. mjestu.

Naime, indeks “najjačeg pasoša” određuje se prema tome u koliko zemalja građani jedne zemlje mogu slobodno da putuju, odnosno bez vize.

Tako građani Crne Gore, sudeći po ovoj listi, sa pasošem, koji se našao na 43. mestu, mogu bez vize da putuju u 123 zemlje svijeta, i to je nepromijenjena situacija u odnosu na 2018. godinu, prenosi Bankar. me.

Kad su u pitanju zemlje regiona, najbolje je rangirana Slovenija. Pasoš te zemlje našao se na 10. mjestu, čiji građani, uz Estonce i Litvance, mogu u 181 zemlju svijeta. Pasoš Hrvatske našao se na 17. poziciji (173 zemlje).

Bolje od Crne Gore rangrian je i pasoš susjedne Srbije, koji se našao na 36. mjestu sa mogućnošću slobodnog putovanja u 135 zemalja. Sjeverna Makedonija je na 42. mestu (125 zemalja bez vize).

Kad je u pitanju Japan, koji je godinama na prvoj poziciji, građani te zemlje slobodno, odnosno bez viza, mogu u čak 192 zemlje svijeta, što je napredak u odnosu na 2018. godinu, kada su Japanci bez vize mogli u 189 država svijeta, prenosi Blic.

Japan inače prvo mjesto dijeli sa Singapurom, koji je 2018. bio na drugom mjestu.

Njemački i pasoš Južne Koreje je na drugom mjestu, dok treće mjesto dijele Finska, Italija, Luksemburg i Španiji, čiji građani mogu bez vize u 189 zemalja svijeta.

Na četvrtom mjestu našle su se Austrija, Danska, Francuska, Holandija i Švedska. Njihovi građani, prema ovom indeksu, mogu u 188 zemalja svijeta bez vize.

Irska i Portugalija su na petom mjestu (bez vize mogu u 187 država), a na šestom Belgija, Novi Zeland, Norveška, Švajcarska, Velika Britanija i SAD (186).

Rumunija je na 16. mestu (174), a Bugarska na 17-om (173).

Najgori pasoš imaju građani Avganistana, Iraka, Sirije, Pakistana, Jemena i Somalije, čiji građani bez viza mogu da putuju u 30-ak država svijeta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име