Jedinstven stav iz Srpske da OHR završi svoj mandat

0
BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj da će Srbija da razgovara sa visokim predstavnikom.

“Tražićemo redovne izveštaje od visokog predstavnika, i bićemo uvijek uz RS, poštujući integritet BiH , ali i RS i Dejtonski sporazumi”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je da ovo nisu laki dani za Srbiju, naročito kada je KiM u pitanju, te da je o situaciji u zemlji govorio na sastanku i upoznao predstavnike Srpske.

Vučić je naglasio da je izgleda dozvoljeno bilo šta reći protiv Srbije i srpskog naroda, da to ne nailazi ni na kakvu reakciju onih koji bi morali da reaguju, čak i kada im se najviši predstavnici privremenih institucija u Prištini, poput Kurtija, u lice rugaju govoreći da neće da formiraju ZSO, da neće da formiraju ono što su potpisali.

– Naše prijatelje iz Srpske upoznao sam sa problemom Kosova i sigurno je da ovo nisu dani kada Srbija treba da klone. Mene danas poslije podne čekaju razgovori sa Palmerom, sutra sa Palmerom i Lajčakom pa ćemo videti kako i šta ćemo dalje. Ono što sada mogu da kažem jeste da će naša reagovanja biti veoma snažna jer kada vas neko satera u zid morate da pokažete i oštrinu i snagu i da pokažete da to tako ne može i ne ide. Unapred kažem Kurtiju, nema ucjene i biće tretiran kao i svaki drugi predstavnik privremenih institucija – naglašava Vučić.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da je delagacija Republike Srpske na današnjem sastanku u Beogradu imala jedinstven stav da je OHR trebalo da završi svoj mandat ili da, ako već dolazi novi visoki predstavnik, to bude na način regulisan Dejtonskim mirovnim sporazumom i uz poštovanje svih pravnih akata.

Čubrilović je poručio da niko nema ništa protiv čovjeka koji treba da dođe, a pogotovo ne protiv zemlje iz koje treba da dođe.

“Republika Srpska će poštovati međunarodne obaveze. Tražimo i vjerujemo da će Srbija tražiti da visoki predstavnik podnosi Srbiji izvještaje, što je njegova Dejtonska obaveza”, rekao je Čubrilović.

On je ponovio da je u cijeloj ovoj priči najvažnije da OHR treba da privodi svoj mandat kraju, te da se BiH osposobljava za svoju samostalnost i usvaja evropske standarde kako bi bila bliže ka EU, te da političari u BiH preuzimaju veću odgovornost.

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj na kojem je osnovna tema bila sporno imenovanje novog visokog predstavnika u BiH.

Delegaciju Republike Srpske predvodio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Željka Cvijanović, te predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Radovan Višković.

Sastanak je sazvan na inicijativu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

Savjet za sprovođenje mira /PIK/ nedavno je za novog visokog predstavnika u BiH imenovao njemačkog diplomatu Kristijana Šmita, nakon ostavke Valentina Incka koji je na toj funkciji bio 12 godina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име