Jednoglasna podrška za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u

0

SARAJEVO – Dom naroda Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost u prvom čitanju, kojim se uvodi diferencirana stopa od pet odsto na osnovne životne namirnice, a 22 odsto na luksuznu robu.

Delegat Kluba sprskog naroda Dušanka Majkić u raspravi je ukazala da je u datim okolnostima predloženi zakonski akt najbolje moguće rješenje, te pozvala sve da tokom amandmanske faze budu aktivni da zakon bude što bolji.

“Hitna procedura podrzumijeva stavove Predstavničkog doma i apsolutno nepoštovanje Doma naroda. To nije uredu”, rekla je Majkićeva ističući da se ubuduće mora voditi računa da postoji još jedan ravnopravan dom.

Delegat Lidija Bradara je navela da svaki zakon mora dati odgovor kakvi će biti ekonomski, socijalni i privredni efekat, ali da nije dobila nijedan odgovor.

Ona je naglasila da zaštita građana BiH mora biti u fokusu, te da parcijalno predlaganje mjera tome neće biti nikakav doprinos.

Bradara je istakla da se socijalna politika u BiH nalazi se u Republici Srpskoj, na nivou entiteta, a u FBiH je podijeljena između kantona i Federacije, te ukazala da je ključni problem da Uprava za indirektno oporezivanje nije u mogućnosti provesti diferenciranu stopu automatski, jer im treba određeno vrijeme da se mjera provede.

Pomoćnik direktora UIO Muharem Mašinović ukazao je obraćajući se delegatima da će svaki zakon Uprava provoditi jer je izvršni organ ali postoji problem sa postojećim prijedlogom zakona zato što je veoma teško provodiv, a prijedlogom, kako je rekao, nije riješeno ni pitanje zaliha.

On je naveo da je problem kratak rok koji ne mogu ispoštovati niti Uprava niti poreznici, jer ne mogu prilagoditi softvere i evidencije na vrijeme.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost se uvodi se diferencirana stopa PDV-a od pet odsto za osnovne prehrambene namirnice – brašno, hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za bebe, ulje, so, šećer, stočnu hranu, sjemenski i sadni materijal, a 22 odsto za luksusznu robu uključujući alkoholna pića, cigarete, automobile, parfeme, nakit, oružje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име