JOŠ NEMA OTKUPNE CIJENE MALINE, PROTESTI SVE IZVJESNIJI

0

BRATUNAC – Skoro polovina otkupljivača malina iz srednjeg Podrinja nije objavila konačnu otkupnu cijenu preuzetog ovogodišnjeg roda, iako je rok za to istekao u subotu, 5. novembra.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara iz Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ivan Stojanović rekao je novinarima da su neki hladnjačari objavili cijenu prethodnih dana i po njoj isplaćuju uzgajivačima po osam KM za kilogram maline, a neki i manje.

Uzgajivači su zahtijevali da najniža cijena bude osam KM za kilogram i da se tome doda PDV i troškovi prevoza koji su uzgajivači plaćali.

Stojanović je istakao da su neki objavili neprihvatljivu cijenu kojom omalovažavaju uzgajivače, a izvjestan broj hladnjačara još se nije oglasio.

“Ti što nisu objavili cijenu preuzeli su velike količine maline i sada se uopšte ne javljaju uzgajivačima kojima duguju velike iznose novca”, objasnio je Stojanović.

On kaže da će ovih dana održati sastanak Upravnog odbora Udruženja koji će odlučiti o daljim koracima, te da su izvjesni protesti uzgajivača maline kojima će skrenuti pažnju na ovaj problem i tražiti njegovo rješavanje jer su već pretrpjeli veliku štetu budući da inflacija obezvređuje njihovu zaradu koju nisu naplatili.

Prema Stojanovićevim riječima, članovi Udruženja “Vilamet” isporučili su hladnjačarima 2.500 tona maline, a ni tri mjeseca nakon završetka berbe i predaje robe cijena maline još nije poznata, što je nedopustivo i dovodi do nezadovoljstva i odustajanja proizvođača od malinarstva.

Malinari smatraju da hladnjačari kalkulišu, odugovalače sa isplatom i nastoje da prinude malinare da prihvate najnižu, omalovažavajuću cijenu kako bi oni ostvarili ekstra profit.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име