KAKO ĆE BITI IZABRAN NOVI MITROPOLIT: Postoje tri kandidata za nasljednika Amfilohija

0

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović preminuo je juče u Kliničkom centru u Podgorici, a Sinod Srpske pravoslavne crkve postavio je episkopa budljimljansko-nikšićkog Joanikija za administratora Mitropolije crnogorsko primorske, dok novi mitropolit ne bude izabran.

Mitropolita, kao i sve druge arhijereje, bira Sabor SPC pod predsjedništvom patrijarha Irineja.

Za izbor je potrebno prisustvo dvije trećine svih arhijereja (episkopa, mitropolita, patrijarha i arhiepiskopa), a ako nema jednoglasne odluke, glasa se tajno i odlučuje apsolutna većina glasova, pišu Vijesti.

Ako nema apsolutne većine, glasa se između dvojice koji su imali najviše glasova, a ako se desi da broj glasova bude isti, odlučuje patrijarh.

Iako formalno nema ovlašćenja, očekuje se da u izbor bude uključen Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji čine episkopi eparhija koje imaju teritoriju u Crnoj Gori.

U Episkopskom savjetu su episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop mileševski Atanasije Rakita, penzionisani episkop Atanasije Jevtić i episkop dioklijski Metodije.

Upravo se Joanikije, Metodije i bivši vikarni episkop (zamenik mitropolita) Kirilo Bojović, koji je sada južnoamerički episkop, spominju kao mogući naslednici mitropolita Amfilohija.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име