“KAKO TO ULAZIŠ U CRKVU?!” Ispovijest oca Gojka Perovića pokazuje koliko izgled ZNA DA PREVARI

0

OSTROG, 10. septembra – Koliko izgled ponekada umije da nas prevari, te i da nije sve onako kako nam se u prvi mah učini, najbolje je na svoj koži osjetio otac Gojko Perović, rektor Cetinjske Bogoslovije, tokom boravka u manastiru Ostrog.

Govoreći o vjeri, protojerej-stavrofor Gojko, koji važi za jednog od voljenijih, umnijih te i poštovanijih sveštenih lica u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ispričao je jednu anegdotu kroz koju je opisao situaciju koji je svako od nas makar jednom doživio.

Naime, dok je stajao u prostoriji gdje se nalazi ćivot Svetog Vasilija Ostroškog, u nju je ušao mladić koji je em bio neprikladno odjeven, em je u prostoriju unio sok, zbog čega je otac Gojko mislio da se radi o nekome ko nema poštovanja, obzira i osnovne kulture. Međutim, kada je mladić progovorio, on je shvatio koliko je vizuelno pojmljenje nekoga ustvari jedna velika zabluda kojoj smo svi mi podložni.

– Desilo mi se jednom da je kod ćivota Svetog Vasilija ušao jedan momak, onako – u papučama i šortsu, i nosi jednu limenku sa sokom. I pošto ja sad imam neko nastrojenje da odmah zavedem neki red tamo – kao sveštenik, ja ga gledam i kažem u sebi: “Ne mogu da vjerujem da čovjek nosi limenku i ide pravo na ćivot Svetog Vasilija Ostroškog?!” Ali, kažem sebi: ” ‘Ajde, neću ništa da mu pričam, hajde da sad ne pravimo svađu… Pa, ako baš krene onu limenku da stavi, Bože oprosti, na ćivot, onda ću da reagujem”. On ide s onom limenkom, dolazi do mene. E sad, pazite, ja mu ne pričam ništa, ali u sebi govorim sljedeće stvari: “Magarče jedan, je l’ imao iko da te nauči kako se ulazi u crkvu?! Pa, je li moguće da ne znaš da ne treba ta limenka da se unosi kod moštiju Svetog Vasilija?! Pa, gdje ti je pamet!? Jesi li glup, jesi li lud…”, ja to sve u sebi govorim o tome momku.

On je prišao. E, da li je on sad osjetio šta mu ja pričam u svome srcu, okrenuo se i kaže meni: “Oče, je li vruće?” Ja kažem: “Pa, jeste”… Kaže on: “Evo malo soka da se osvježite.”

Eto kako srce radi, kako duša radi… A sve ti se čini ti to radiš iz najveće pobožnosti: on je grešnik, on nosi limenku, ja sam sveštenik, ja ga osuđujem i to s pravom! Pogledajte kako može čovjek da se prevari! U suštini, Hristos kaže: “Ne sudite, da vam se ne sudi.” Nemojte nikoga da osuđujete – rekao je on.

Ova njegova izjava izazvala je veliki broj reakcija na društvenim mrežama, gdje su ljudi uglavnom komentarisali da su se u životu hiljadu puta prevarili na osnovu nečije pojave i izgleda, te i da su tek nakon što su tek nakon što su sa tom osobom razmijenile nekoliko reči, shvatile da su ih sopstvene oči prevarile, te su često morali da pognu glavu dole, te i da izgovore novopečenom sagovorniku one najteže reči “Izvini, molim te, pogrešno sam te procijenio”.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име