Kakvu bi kaznu Hrvati mogli dobiti zbog vrijeđanja Borjana

0
(AP Photo/Martin Meissner)

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) otvorila je u utorak disciplinski postupak protiv hrvatske reprezentacije zbog ponašanja navijača na utakmici Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Kanade.

Naime, hrvatski navijači vrijeđali su kanadskog golmana i kapitena Crvene zvezde Milana Borjana, koji ima srpske korijene. Hrvatska je pobijedila sa 4:1, a tokom meča na tribinama je osvanuo plakat uvredljivog sadržaja, a bilo je i uvredljivog skandiranja. Tako, FIFA pokrenula postupak protiv reprezentacije.

Kako oprenosi hrvatski portal “Index.hr“, koji je kontaktirao Sašu Pavličića-Bekića, zagrebačkog advokata koji je nedavno u Ženevi magistrirao sportsko pravo, selekciju Hrvatske očekuje teška kazna.

“Pod pretpostavkom da se utvrdi odgovornost HNS-a, to jest da se utvrdi da su to radili navijači reprezentacije Hrvatske, HNS, a samim tim i fudbalsku reprezentaciju Hrvatske, povodom ovih ispada njenih navijača i spomenute istrage nesumnjivo čeka teška kazna”, kaže Pavličić-Bekić i dodaje:

“Razlog za to je što je Hrvatska zbog ponašanja njenih navijača povratnik u smislu kršenja pravila i učestalih kazni koje zbog toga dobija. U ovom slučaju otežavajuća okolnost  je što su navijači Hrvatske golmana Kanade teško vrijeđali i verbalno i transparentom tokom cijele utakmice, zatim što je predmet njihovih uvreda bila i njegova supruga te što su se uvrede nastavile i nakon utakmice putem WhatsApp poruka”.

“Index.hr” navodi da će FIFA obratiti posebnu pažnju na to što su uvrede nacionalističke, uz veličanje ustaškog režima.

“FIFA je na raspolaganju niz sankcija. Od toga da se do kraja SP značajno redukuje broj ulaznica namijenjenih hrvatskim navijačima, preko teške novčane kazne HNS-u, do toga da se Hrvatska u budućim kvalifikacijama za velika takmičenja, prije svega SP, kazni igranjem domaćih utakmica pred praznim tribinama”, dodao je advokat.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име