KANDIDATSKI STATUS BIO BI DOBAR ZA SRPSKU

0

BRISEL – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da bi bilo dobro za Republiku Srpsku da BiH polovinom naredne godine dobije kandidatski status za članstvo u EU.

Dodao je i to, da to nije moguće, ako u BiH ostanu visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu BiH, jer to nije u skladu sa evropskom praksom.

– U razgovorima sa zvaničnicima EU ima previše neiskrenosti gdje se pomalo namjesti neki stav, a ne ulazi se u suštinu problema. Probleme i jedni i drugi ignorišu i oni ostaju isti, a ja nisam čovjek koji misli da treba da ovdje bude dio iluzije – rekao je Dodik za RTRS nakon razgovora u Briselu.

On je naveo da je dobijanje statusa kandidata nemoguće ukoliko u BiH ostanu visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu BiH, jer to nije u skladu sa evropskom praksom.

– Ovo pitanje je predviđeno i u 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a da li će kolege iz Federacije BiH htjeti da radimo i riješimo ga – vidjećemo. Kada ih ovdje slušate to žele, a kada se vrate u BiH neće, ali je svakako važno da razgovaramo sa zvaničnicima EU – rekao je Dodik.

On je naglasio da EU, za razliku od ranijeg perioda, ima uravnoteženog izvjestioca za Balkan koji je specijalista za ustavna pitanja.

– Saznali smo danas od Šefika Džaferovića (predsjedavajući Predsjedništva BiH) da ne želi da se mijenjaju strane sudije u Ustavnom sudu BiH. On se boji nove konfiguracije i kako bi ovaj sud donosio odluke –  rekao je Dodik.

On je istakao da je u BiH je potrebno riješiti ono što je moguće, a za ostala pitanja sačiniti mapu puta što je, kako kaže, razumio i na današnjim sastancima.

– Imamo u BiH mehanizam koordinacije, ali i one koji ga opstruišu. Samo ovaj mehanizam može dati odgovore na 14 pitanja na putu ka EU. U svemu ovome najviše vjerujem evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju, koji je govorio o kandidatskom statusu BiH – rekao je Dodik.

On je ponovio da neće biti prenošenja nadležnosti u BiH.

– Evropa u mišljenju koje nam je dostavila kaže da je katastrofalna vladavina prava u BiH, a onda podrži nepravni izbor Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Činjenica je i da je EU u ranijem periodu sve učinila da modelira pravosudni sistem u BiH, kršeći Ustav BiH sa visokim predstavnicima. Oni su formirali Sud, Tužilaštvo BiH i Visoki sudski i tužilački savjet BiH što je antidejtonska pozicija – podsjetio je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska insistira da se razgovara o pravosudnom sistemu i da nije protiv toga da na nivou BiH ostane nešto, ali ovo što se sada ima je neodrživo, antiustavno, antidejtonski i antievropski.

– Put ka EU pripada domaćim liderima. BiH neće uspjeti da se centralizuje na uštrb Republike Srpske zbog evropskog puta! I ranije sam govorio da, ukoliko nam nudite evropski put, a da budu smanjene nadležnosti Srpske – hvala vam! – poručio je Dodik.

Govoreći o odluci CIK BiH o zabrani učešća na izborima Ujedinjenoj Srpskoj, Dodik je ponovio da je neprihvatljiva i neodrživa.

– U Evropi imate partije sa fašističkim programima i nikome ne pada na pamet da im uskrati učešće na izborima. Zbog jednog spota dovodi se u pitanje legitimnost izbornog procesa. Naravno, o svemu treba da razmisli onaj ko drži do izbornog sistema i mora da stane u zaštitu političkih partnera. To što SDS i PDP slave odluku govori da je kreirana u njihovom krugu. Međutim, bez obzira na sve neće pobijediti na izborima – naveo je Dodik.

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić tokom današnje posjete Briselu razovarali su u odvojenim susretima sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Polom Rendželom i sa predsjednikom Savjeta EU Šarlom Mišelom.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име