KAPACITETI I PROIZVODI “ALUMINE” – ŠANSA ZA RAZVOJ PRIVREDE

0

ZVORNIK – Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević ocijenio je danas da su kapaciteti i proizvodi kompanije “Alumina” iz Zvornika takvi da se na njima može razvijati kompletna privreda Srpske.

“Svaki proizvod `Alumine` koji je ostvaren u njenim pogonima zahvaljujući domaćoj pameti, zajedno sa inženjerima, rukovodstvom i radnicima, ukazuje na ogroman prostor razvoja jer svaki taj proizvod može, na neki način, sutra da bude fabrika koja će zapošljavati od 100 do 150 radnika. Treba mnogo više raditi u tom pravcu”, naglasio je Petričević.

Petričević je, nakon razgovora sa predsjednikom Upravnog odbora kompanije “Alumina” Milom Matićem, rekao novinarima da ovakav gigant treba sačuvati i zalagati se u pravcu razvoja i drugih preduzeća koja sarađuju sa “Aluminom”.

On je naveo da je, prema ostvarenim rezultatima, razvojni pravac “Alumine” bitan sa aspekta velikog značaja u samom učešću PDV-a Republike Srpske.

Petričević je naglasio da, uz pomoć Vlade i resornih ministarstava, imajući u vidu veliki broj zaposlenih radnika i resurse kompanije, treba nastaviti da poslovanje “Alumine” ide u pozitivnom pravcu razvoja, kao i do sada.

Govoreći o globalnoj krizi i njenim posljedicama u Evropi i svijetu, Petričević je rekao da ta kriza i u Srpskoj u dobroj mjeri utiče na određene privredne aktivnosti.

“Nešto od toga može biti i šansa za nas da se nađe neki interes, jer je za procese koji se dešavaju u svijetu najveći problem poskupljenje energenata koji utiču na krajnju cijenu proizvoda”, naveo je ministar privrede i preduzetništva.

On je ukazao da problem predstavlja i transport jer poskupljuje prevoz robe i putnika, ali je pojasnio da i to otvara neke nove mogućnosti za domaće privrednike, kao i za strane investicije koje traže poziciju na ovim prostorima zbog blizine njihovih država i određenih benefita koji su povoljniji u odnosu na zemlje EU.

Petričević je istakao da je cijena električne energije u Republici Srpskoj i dalje najpovoljnija u regionu, što je komparativna prednost i dodao da će dobra infrastrukturna uvezanost kroz izgradnju auto-puteva sigurno u dobroj mjeri uticati na povezanost sa investitorima.

Govoreći o podsticajima Vlade Srpske privredi, Petričević je rekao da je cilj Zakona o podsticajima da se kroz animiranje privrednih subjekata podstakne povećanje plata radnicima, dok s druge strane Vlada subvencioniše i vrši povrat na plaćene doprinose u visini do 70 odsto.

On smatra da je taj zakon, koji je na snazi od 2019. godine, dao dobre efekte u ovom periodu.

“Išli smo i u određene izmjene zakonskih rješenja koja su bila usmjerena, prije svega, da se olakšaju procesi kod podnošenja zahtjeva, koji se elektronskim putem podnose Ministarstvu porivrede i preduzetništva, pa je po tom osnovu samo za period od kada je Zakon stupio na snagu odobreno više od 32 miliona KM za privredne subjekte”, rekao je Petričević.

Prema njegovim riječima, trenutno se isplaćuju podsticaji za povećenje plata za period od jula do decembra 2021. godine u kojem je podneseno 576 zahtjeva, obrađeno je 520, a ostatak će biti završen do kraja sedmice.

“Prema tom osnovu, obuhvaćeno je oko 20.000 radnika koji su u tom obračunskom periodu imali povećanje plata”, rekao je Petričević i dodao da će isplata po tom osnovu, za taj period, biti nešto veća od 10 miliona KM.

Petričević je istakao da projekat podsticaja u privredi za nabavku novih tehnologija i osavremenjivanje proizvodnje u 2022. godini iznosi 12 miliona KM i dodao da se očekuje da će njime biti obuhvaćeno 250 do 300 firmi iz Srpske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име