KARAVAN ZIMNICE U BIJELJINI Promocija domaćih proizvoda

0

BIJELJINA – Na bijeljinskoj Zelenoj pijaci danas se održava „Karavan zimnice“. Manifestacija, koja se organizuje drugi put, okupila je dvadesetak semberskih poljoprivrednih proizvođača i domaćica.

Cilj manifestacije je da afirmiše domaće proizvode i kupcima omogući da degustiraju i po pristupačnim cijenama kupe zdravu, organski pripremljenu zimnicu.

Kupcima i posjetiocima nudi se bogat i raznovrstan izbor zimnice – od ajvara,salata ,džemova, sokova i kompota. Tegle kiselog, ali i slatkog programa, u zavisnosti od gramaže, prodaju se po cijeni od 3 do 15 KM.

Ljiljana Lazić iz Trnjaka kaže da zimnicu pravi po receptu koji se u njenoj porodici prenosi s koljenja na koljeno.

– Pravim paprike punjene kupusom, paradajiz paprike, ljute papričice, paradajiz sos. Imam i gotovo sve vrste pekmeza i slatka, a najtraženiji mi je od smokava i aronije. Sve je prirodno, bez konzervansa, bez ikakvih aditiva. Samo šećer i dobro ukuvam – kaže domaćica.

Naglašava da je voće i povrće koje koristi za pripremu zimnice isključivo iz njene bašte i voćnjaka.

– Moje mušterije se uvijek vraćaju jer prepoznaju kvalitet. A trudim se i da cijene budu prilagođene tako da moji proizvodi nisu preskupi, a i ja imam računa – kaže domaćica.

Kupci nemaju dileme. Iako je skuplje,  zdravije je i ukusnije, tvrde. Bijeljinka Dušanka Stevanović ističe da bi ovakve karavane i sadržaje trebalo i češće organizovati. -Ovo je izrazito poljoprivredni, povrtarski kraj. Imamo šta da ponudimo i treba da  pružimo priliku potrošačima da biraju  -domaće ili  uvozno – kaže Stevanovićeva.

Praksa je u mnogim evropskim zemljama, ističu u AD „Komunalac“, preduzeću koje je organizator karavana, da se na ovaj način obilježi početak jeseni i dolazak zime.

Rukovodilac službe za organizaciju pijačnih usluga bijeljinske zelene pijace Helena Stojić kaže da proizvode uglavnom izlažu zakupci tezgi.

– I to uglavnom od voća i povrća koje ne uspiju da prodaju. Tu su i samostalni izlagači sa preparatima koji su prirodni, poput meda i proizvoda od meda. Ovogodišnji “Karavan zimnice” održan je u skladu sa svim higijensko -epidemiološkim mjerama. Organizatori se nadaju da će ova manifestacija biti organizovana i češće jer, sudeći prema interesovanju posjetilaca, za to ima osnova.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име