KISIĆ: POTREBAN OPREZ PRED ZIMSKI PERIOD

0

BEOGRAD – Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić izjavila je da je epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno povoljna u poređenju s drugim zemljama regiona i Evrope.

Ipak, ona je upozorila da predstoji zimski period, kada je sezona i drugih respiratornih infekcija.

– Moramo da učinimo sve da zadržimo ovu povoljnu situaciju. Koliko će se javiti slučajeva, zavisi od nas. Najbolji primjer je Kina gdJe već nekoliko desetina dana nemaju lokalnu transmisiju virusa. Ovaj epidemijski period je duži nego što se mislilo, mnogi su izgubili strpljenje, ali ne smijemo da dozvolimo širenje infekcije – istakla je Kisićeva za RTS.

Ona je rekla i da je Institut “Batut” krovna institucija za javno zdravlje u zemlji, u koji dolaze svi podaci prikupljeni od strane regionalnih instituta.

– Mi o tome redovno pišemo izvještaje, tako je bilo i prethodnih decenija. Sada je veće interesovanje za takve aktivnosti kad je u pitanju kovid. Potrebno je vrijeme za prikupljanje podataka. Kada je redovno stanje, oni se objavljuju do sredine godine za prethodnu godinu – rekla je Kisićeva za RTS.

Kada je riječ o epidemijskog situaciji i brojkama koje stižu svakodnevno, Kisićeva ukazuje da je najvažnije da li je bilo preminulih u posljednja 24 sata, kao i koliki je broj osoba na respiratoru i s najtežom kliničkom slikom.

Ona je ukazala da je važno i kolika je opterećenost zdravstvenih ustanova, broj hospitalizovanih i raspoloživi kapaciteti, kako bi se reagovalo na vrijeme.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име