Ko će biti kandidati za načelnike Bratunca i Zvornika: Rankić ne odustaje, u igri Prodanović i Ivanović

0

ZVORNIK – Nakon nikad uzbudljivijih opštih izbora, vrlo brzo očekuju nas novi – za (grado)načelnika Bratunca i Zvornika, piše portal Srpsakinfo.

Srđan Rankić je opozvan na ljetošnjem referendumu, iako on to pokušava da ospori, a Zoran Stevanović je podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Zvornika i prihvatio poslanički mandat u Narodnoj skupštini.

Budući da je do lokalnih izbora skoro dvije godine, ove lokalne zajednice ne mogu da vode njihovi zamjenici, nego se ide u prijevremene izbore.

Mada nije riječ o mnogoljudnim lokalnim zajednicama, Srpskainfo navodi da su Zvornik i Bratunac zanimljivi u političkom životu Srpske, između ostalog i zbog isprepletenih odnosa stranaka vlasti, ali i opozicije.

Bilo kako bilo, Rankić je opozvan na referendumu 7. avgusta. Tada su u Skupštini opštine protiv njega ustale sve stranke, izuzev SP Petra Đokića. CIK BiH je tek početkom novembra potvrdila rezultate referenduma i odlučila da Rankić više nije načelnik, i to nakon što su stranke iz SO protestovale u Sarajevu.

Prema Izbornom zakonu RS, ukoliko je donesena odluka o opozivu načelnika, Republička izborna komisija dostavlja izvještaj o sprovedenom postupku za opoziv načelnika sa odgovarajućim podacima CIK BiH, radi provjere zakonitosti prestanka mandata u skladu sa Izbornim zakonom BiH. U slučaju prestanka mandata načelnika opštine opozivom, CIK BiH donosi odluku o raspisivanju prijevremenih izbora u roku od 90 dana od dana prestanka mandata načelnika.

– Mandat načelnika izabranog na prijevremenim izborima traje do isteka tekućeg mandata organa izabranih na redovnim izborima – navodi se u Izbornom zakonu RS.

U skladu s tim, u političkim strankama već se biraju kandidati za načelnika opštine. Kako se nezvanično saznaje, Rankić će se ponovo kandidovati, mada prije toga svoj opoziv pokušava sudski da ospori. Rankić za Srpskainfo potvrđuje da je uložio žalbu Sudu BiH, ubijeđen da će odluka CIK biti poništena, dok pitanje o novoj kandidaturi zasad izbjegava.

– Radi se o nelegalnom referendumu o opozivu jer je odluka donijeta na nezakonitoj sjednici SO. Uložio sam žalbu, za dalje ćemo vidjeti – kaže on.

S druge strane, kao kandidat SNSD za sada se pominje samo Lazar Prodanović. Riječ je o iskusnom parlamentarcu, koji je decenije proveo u Narodnoj skupštini i Parlamentarnoj skupštini BiH, a uskoro treba da okonča mandat srpskog delegata u Domu naroda BiH. Prodanović nije bio ni na jednoj poslaničkoj listi SNSD, a nije više ni kandidat za delegata.

Od ostalih partija, moguće je da će se u igru uključiti jedno Ujedinjena Srpska, Nenada Stevandića, budući da je 2020. Rankić i pobijedio uz njenu podršku. Prema broju glasova za Narodnu skupštinu RS, US se nalazi na drugom mjestu, iza SP, a ispred SNSD.

Kada je riječ o Zvorniku, dugogodišnji gradonačelnik Zoran Stevanović (SNSD) odlučio je da se povuče i uđe u NSRS. U igri za njegovog nasljednika iz SNSD za sada se pominju dva imena.

Prvi je Stevanovićev zamjenik, Bojan Ivanović, koji trenutno vodi grad. Drugi je Danijel Dragičević, koji je bio šef kabineta Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH. Konačnu odluku, naravno, treba da donese vrh stranke.

Kako saznajemo, US ne planira u Zvorniku da ima svog kandidata „osim ako gradski odbor to ne bude zahtijevao“. Njihov gradski odbor vodi Kostadin Vasić, koji se u partiji hvali s najboljim unutarstranačkim rezultatom i ima velike apetite.

Inače, u Zvorniku je najjači SNSD, ispred Demosa, od koga se ne očekuje ništa drugo nego da podrži kandidata SNSD. Treća je US, a četvrta SDS, u kojoj je iz Zvornika u Narodnu skupštinu prošao Dragomir Vasić. Rođeni brat Kostadina Vasića.

Istovremeno, Kostadin Vasić je za portal zvono.media izjavio da će imati svog kandidata za gradonačelnika i da će to biti Siniša Ilić.

(Izvor: Srpskainfo.com/zvono.media)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име