Kod jednog pacijenta otkriven izvorni soj i mutacijski

0

BANJALUKA, SARAJEVO – Od 15. do 31. marta ove godine u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) izdvojeno je 96 pozitivnih uzoraka koji će biti testirani na mutantski soj virusa korona, a u toku je analiza ovih uzoraka.

Kazala je to za “Nezavisne” Višnja Mrđen, specijalista mikrobiologije i parazitologije, supspecijalista virusologije iz Zavoda za kliničku mikrobiologiju UKC RS, dodajući da još ne znaju rezultate ovih uzoraka, jer je analiza u toku.

Podjećanja radi, 26. marta na UKC RS je testiranjem 93 pozitivnih uzoraka identifikovano prisustvo britanskog i južnoafričkog soja virusa.

Mrđenova je pojasnila da su tada kod jednog pacijenta otkrili izvorni vuhanski soj virusa korona i mutaciju N501Y, koja se nalazi u britanskom i južnoafričkom soju.

Dodala je da se dalja dijagnostika mora nastaviti sekvencioniranjem virusa koje će sprovoditi Institut za javno zdravstvo RS.

“Teoretski je moguće da kod jednog pacijenta otkrijemo prisustvo dva soja virusa korona. Dalja i potpuna dijagnostika se zaokružuje sekvencioniranjem koje će raditi kolege sa Instituta”, kazala je Mrđenova. Istakla je da oni sve uzorke čuvaju, te da će se tek sekvencioniranjem na Institutu utvrditi da li je riječ tačno o britanskom, južnoafričkom, brazilskom ili nekom drugom soju.

Pojedini mediji iz regiona su danas pisali da je u Banjaluci kod jednog pacijenta istovremeno otkriveno prisustvo i britanskog i južnoafričkog soja, no kako je Mrđenova pojasnila, otkriven je izvorni vuhanski soj i mutacija N501Y, koja je prisutna kod britanskog i južnoafričkog soja.

Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, u razgovoru za “Nezavisne” je rekao da je u Sarajevu do sada kod 86 odsto pozitivnih na virus korona potvrđeno prisustvo britanskog soja, a kod oko dva odsto potvrđeno je prisustvo češkog soja.

“Već mjesec dana je prošlo otkako smo dokazali da u Kantonu Sarajevo gotovo nemamo onog izvornog, vuhanskog soja virusa korona. Mutacije virusa korona su uvezene, zbog toga smatram da je nužno da na granicama pri ulasku u BiH tražimo negativan PCR test”, kazao je Drljević.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име