Komemorativna sjednica Skupštine opštine Srebrenica bez bošnjačkih odbornika

0

SREBRENICA – Komemorativna sjednica Skupštine opštine Srebrenica u subotu, 10. jula, kada se, na osnovu skupštinske odluke od prije 14 godina odaje počast svim stradalim stanovnicima ove opštine u proteklom ratu, ove godine će prvi put biti održana bez prisustva bošnjačkih odbornika.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je da nije zakazao komemorativnu sjednicu zbog donošenja Rezolucije o stradanju Srba u srebreničkom kraju u 20. vijeku na sjednici Skupštine opštine, ali komemorativnu sjednicu je zakazao potpredsjednik Skupštine opštine Radomir Pavlović, koji kaže da Bošnjaci samo hoće da nameću svoj narativ i ne prihvataju nikakav razgovor o srpskim žrtvama.

“Oni hoće samo da nameću svoj narativ o njihovom stradanju u julu 1995. godine zanemarujući sve žrtve od 1992. do 1995. godine, jer oni i svoje žrtve iz tog perioda vode kao žrtve iz jula 1995.godine i uklesali su im imena u Meorijalnom centru u Potočarima gdje je ukupan i veći broj umrlih u toku i nakon rata, a među imenima ima i onih koji su još živi”, istakao je Pavlović.

Pavlović je rekao da Bošnjaci odbacuju sve srpske inicijative i prijedloge i opstruišu rad opštinskog parlamenta.

On odbacuje optužbe da su on i srpski odbornici odgovorni za nemogućnost dogovora u lokalnoj Skupštini i poručuje da odbijanje prisustvovanja komemorativnoj sjednici i odavanju počasti žrtvama sve govori o karakteru bošnjačkih odbornika.

Ipak, on očekuje da će neki bošnjački odbornici prisustvovati toj sjednici.

Pavlović ponavlja da Rezolucija o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku, koju su 2. jula usvojili srpski odbornici, osuđujući sve zločine počinjene nad Srbima i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu, nije usmjerena ni protiv koga.

“Rezolucija je odraz stvarnih i naučno dokazanih činjenica koje predstavljaju stvarnu istinu i ne umanjuje žrtve drugih naroda. Time smo željeli da pokažemo da je neopravdano proglašavati srpski narod genocidnim nakon svih žrtava koje je podnio i vječne odbrambene i slobodarske borbe na strani pobjednika protiv osvajača”, poručio je Pavlović.

On kaže da je u skladu sa ovlaštenjima sazvao komemorativnu sjednicu i da su upućeni pozivi svima koji su svake godine pozivani na komemoraciju.

“Bošnjaci stalno uslovljavaju i ponašaju se kao razmažena djeca protiveći se svemu što predloži srpska strana i ponašaju se po principu `ili će biti kako mi kažemo ili neće biti nikako`”, rekao je Pavlović.

On ističe da oni neće zajedničke delegacije za obilazak stratišta, zajedničke okrugle stolove, programe i projekte u vezi sa žrtvama.

Duraković je rekao Srni da je klub bošnjačkih odbornika koalicije “Moja adresa Srebrenica” donio zaključak da oni ne prisustvuju komemorativnoj sjednici zbog, kako je naveo, nepoštovanja međustranačkog dogovora bošnjačkih i srpskih stranaka o formiranju lokalne vlasti i nepoštovanja konsenzusa pri donošenju odluka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име