Kompanija „Alumina“ povećava kapacitet proizvodnje fino precipitiranih hidrata

0

ZVORNIK – U kompaniji „Alumina“ u toku je realizacija projekta na povećanju kapaciteta proizvodnje fino precipitiranih hidrata.

Kako nam je rekao Gordan Vuković, pomoćnik direktora privrednog društva „Alumina“  za održavanje i investicije, očekuje se da do kraja ove godine na pogonu za proizvodnju fino precipitiranih hidrata bude instalirana sedma linija proizvodnje, što će omogućiti povećanje kapaciteta za dodatnih 10.000 tona godišnje. Vrijednost ove investicije je između 6 i 7 miliona konvertibilnih maraka.

-Naš Marketing nam je dao zadatak da povećamo kapacitet fino precipitiranih hidrata s obzirom na potrebe tržišta za ovom vrstom proizvoda. Mi smo do sada instalirali šest proizvodnih linija po 10.000 tona, tako da je trenutno instalisani kapacitet 60.000 tona godišnje proizvodnje fino precipitiranih hidrata – kazuje Vuković.

Da bi se odgovorilo zahtjevima tržišta, potrebno je, objašnjava Vuković,  izgraditi još dvije proizvodne linije sa po 10.000 tona, što bi stvorilo uslove za godišnji kapacitet od 80.000 tona.

-Zadatak nam je da u ovoj godini instaliramo jednu, sedmu liniju, a sljedeće godine i drugu, osmu liniju – dodaje Vuković.

Kompanija „Alumina“ sa proizvodnjom fino precipitiranih hidratata počela je 2017. godine.  Zahvaljujući dosadašnjem iskustvu, stečenom u proteklih šest godina na realizaciji projekata posvećenih izgradnji i proširenju kapaciteta pogona za proizvodnju fino precipitiranih hidrata,  trenutno se ključna oprema, potrebna za realizaciju ovog posla, radi u fabričkom krugu, u našim radionicama.

-Veći dio opreme za sedmu liniju proizvodnje radimo u sopstvenoj režiji. Ne kupujemo ništa osim one opreme što moramo, tako da praktično kompletne linije izrađujemo sami u našim radionicama – ističe Vuković.

On kaže da se, u sopstvenoj režiji, radi trakasti filter za liniju filtracije, zatim sušara za liniju sušenja, kao i mlinovi za cjepivo.

-Gledamo da budemo što efikasniji i da maksimalno štedimo kako bi izgradnju ove proizvodne linije, koja je veliki i preskup posao, što više sami i što ekonomičnije završili – pojašnjava Vuković, dodajući da su trenutno u završnoj fazi radovi svih linija  u radioničkom dijelu, dok je, istovremeno na pogonu za proizvodnju FPH, pored završenih građevinskih radova, počelo sa instaliranjem  određenog dijela opreme.

Septembar bi, kako kaže naš sagovornik, trebao da bude mjesec sa intenzivnim aktivnostima na montaži potrebne opreme, kako bi se u narednom periodu ispoštovao dinamički plan, kojim je predviđeno da u decembru  bude izvršeno probno puštanje u rad nove sedme linije za proizvodnju fino precipitiranih hidrata.

Po riječima Vukovića, pored ovog,  ključnog projekta, u kompaniji se realizuje još nekoliko značajnih investicija.  Na pogonu za proizvodnju silika gela i specijalnih zeolita rade se dva reaktora, koji će,  pored postojeća četiri, omogućiti značajnije povećanje proizvodnog kapaciteta.

-Kako bi se obezbijedila još bolja logistička podrška, u fabričkom krugu,  grade se novi skladišni prostori i silosi za gotove proizvode, odnosno obezbjeđuju se prostorne pozicije za utovar roba  u okviru unutrašnjeg transporta, koji sa povećanjem kapaciteta i disperzije proizvoda usložnjava i samu logistiku i taj dio poslova – objašnjava Vuković.

Investicione aktivnosti u fabrici, dodaje Vuković, imaju snažnu podršku nove uprave i menadžmenta „Alumine“.

-S obzirom na planove i ambicije novog menadžmenta, u narednom periodu očekuju nas još veći investicioni zahvati – ističe Vuković, navodeći da smo,  u nizu investicija koje se planiraju raditi u ovoj fabrici,  trenutno u fazi pripreme i ugovaranja ozbiljnog posla na Hemijskoj pripremi vode.

-U planu je da se gradi objekat i nova linija za hemijsku pripremu vode. Biće to jedna savremena linija, koja će donijeti velike uštede u tom dijelu procesa proizvodnje, ali je to i jedan ozbiljan zahvat. Mi već  pripremamo dio dokumentacije, sa dobavljačima opreme usklađujemo sve buduće korake da i taj posao završimo u ovoj godini – kazuje Vuković, najavljujući  investicione aktivnosti  i na pogonu Vodeno staklo.

Inače, nivo investiranja u ovoj godini planiran je na više od 20 miliona KM.

Na svim dosadašnjim investicijama, važno je reći,  pokazalo se da je snaga kolektiva u ljudima. Prije svega u njihovom znanju i energiji, ali i u želji da se opravda ukazano povjerenje.

-Iza svih naših projekata apsolutno stoje ljudi, bez njihove dobre organizacije ne bi se moglo ništa uraditi. Mi smo velika fabrika, koja se prostire na oko 1.000 dunuma, gdje je puno pogona i tehnološke opreme. Nerijetko kažemo, ovdje imamo od igle do lokomotive, tako da je i puno posla. Zato imamo veliki broj angažovanih ljudi. Naše Održavanje, recimo,  broji oko 500 radnika. To je velika snaga, ali je i veliki posao u održavanju tekuće proizvodnje, odnosno otklanjanju svih nedostataka na postojećoj opremi – govori Vuković, podsjećajući da se upravo kroz razne poslovne izazove godinama sticalo iskustvo na koje su uspješno mogli da odgovore kadrovi ove fabrike.

-Zahvaljujući kadrovskom potencijalu naših zaposlenika, prije svega inženjerskog i majstoskog kadra,  uspijevamo dosta toga sami  da uradimo i nadam se da će tako biti i ubuduće  – kazuje Vuković, napominjući da je na tržištu rada primjetan nedostatak direktnih izvršilaca, odnosno majstora raznih profila, što se pokušava nadomjestiti saradnjom sa Tehničkim školskim centrom u Zvorniku kroz dualno obrazovanje i zapošljavanjem učenika koji pokažu najbolje znanje tokom obavljanja praktične nastave u „Alumini“ nakon uspješno završenog školovanja.

(Služba za odnose sa javnošću „Alumine“)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име