KON: U NOVEMBRU MOŽE DOĆI DO PREKIDA RADA ŠKOLA

0

BEOGRAD – Epidemiolog Predrag Kon upozorio je da se u naredne dvije sedmice može očekivati povećanje broja oboljelih od virusa korona, ne samo u Beogradu, nego u cijeloj Srbiji.

Beograd je prošle nedjelje ušao u početak trećeg talasa virusa korona, a u naredne dvije nedjelje možemo očekivati porast broja oboljelih – rekao je Kon.

On je ocijenio da je Srbija sada u istoj situaciji kao sredinom juna, kada su građani doživjeli da nikakvih preporuka nema i kada je vladalo ubjeđenje da se epidemija završila.

– Obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru, održavanje distance i higijena ruku. Neobično je da preporuka da se maske nose na otvorenom prostoru uopšte nije došla do javnosti – ukazao je Kon.

On je podsjetio da se ulazi u zimu, kada dominiraju respiratorne bolesti, pa i virus korona.

– Ukoliko ne shvatimo da je ovo situacija kada vri u cijeloj Evropi, ulazimo u zimu kada dominiraju respiratorne bolesti, pa tako i kovid 19. Ako ne razumijemo da su prepruke važne, onda smo u problemu – rekao je Kon za TV “Pink”.

Komentarišući izjavu epidemiologa Branislava Tiodorovića da, ukoliko se dogodi da u naredne dvije sedmice broj oboljelih naglo skoči na više od 500 zaraženih dnevno može da dođe i do obustave nastave u školama i fakultetima, Kon je rekao da je za sada situacija u prosvjeti pod kontrolom, ali da ništa nije iznenađujuće.

– Međutim, ako taj inport virusa bude veliki, ne epidemiološki, već se dogodi obolijevanje nastavnika, onda se preduzimaju nove mjere. U jednom trenutku će možda biti racionalnije, moguće u novembru, razmišljati o privremenom prekidu rada škola. Nama su inače problem objekti sa više hiljada zaposlenih” -rekao je Kon.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име