KVALITETNO SAČINITI ZAKON O SPREČAVANJU ŠIRENJA LAŽNIH VIJESTI

0

BANJALUKA – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas u Banjaluci da su počeli razgovori o izradi zakona o sprečavanju širenja lažnih vijesti i da stručnjaci moraju ponuditi najbolje rješenje.

“Tek smo počeli razgovore u Ministarstvu pravde o izradi zakona o sprečavanju širenja lažnih vijesti. Potrebno je da stručnjaci ponude najbolja rješenja”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

On je istakao da Srbija, Hrvatska i neke evropske zemlje imaju definisano da su kleveta i uvreda krivična djela, što Republika Srpska nema.

“Ono što se dešava na društvenim mrežama možemo okarakterisati kao ugrožavanje bezbjednosti pojedinaca. Svakodnevno imamo prijave lica koja se osjećaju ugroženo, ali policija nema mogućnosti da djeluje jer tužilšatva kažu da nema elemenata krivičnog djela zato što nije propisano zakonom”, pojasnio je Lukač.

On je naglasio da će se zakonski morati odrediti prema ismijavanju i omalovažavanju na društvenim mrežama.

Lukač je rekao da je mladić iz Laktaša, koji je izvršio samoubistvo, prijavio policiji da je ugrožen i da želi da se snimak povuče sa interneta.

“Mi nismo u mogućnosti da sadržaj povučemo, ali smo obavijestili tužioca koji je ocijenio da nema elemenata krivičnog djela. Policija nije imala drugih mogućnosti”, rekao je Lukač.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zatražio je da budu pripremljeni zakoni o sprečavanju širenja lažnih vijesti, o sprečavanju jezika mržnje, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede, te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име