Litar goriva u Srpskoj za godinu dana poskupio 30 odsto

0

BANJALUKA – Litar goriva u Republici Srpskoj u maju lani u prosjeku je koštao oko 1,52 marke, a u istom periodu ove godine oko 1,98 KM, što znači da je njegova cijena za samo godinu dana skočila za 30 odsto.

To znači da je u ovom periodu rezervoar goriva od 50 litara poskupio za čak 26 KM.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je u maju prošle godine litar benzina BMB 95 koštao 1,54, a litar dizela 1,51 KM. S druge strane, u maju 2021, cijena litra benzina bila je 1,99, a dizela 1,97 KM.

Od maja do danas, na benzinskim pumpama u RS je bilo još korekcija cijena goriva, tako da litar, trenutno, u prosjeku košta oko 2,10 KM, a posljednji put benzin i dizel poskupili su za oko pet feninga po litru.

U udruženjima potrošača naglašavaju da, s obzirom na njihov skroman životni standard, kod većine građana opterećenje stvara bilo kakvo poskupljenje. Ističu da je poseban udar skok cijena osnovnih životnih namirnica i goriva čija poskupljenja dovode do rasta troškova transporta i proizvodnje. To, na kraju, za posljedicu ima poskupljenje mnogih roba koje građanu moraju da kupuju, i to svakodnevno. S obzirom na to da primanja uglavnom stagniraju, potrošači iz mjeseca u mjesec za isto para kući donose sve manje stvari u cegerima.

Podsjetimo, sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Srpskoj u maju ove godine koštala je ukupno 1.930 KM. Najveći trošak je hrana, za koju porodica treba da obezbijedi 742 KM. Prosječna plata u RS za maj je iznosila 981 KM, što znači da su za podmirenje svih troškova iz pomenute korpe neophodne dvije prosječne zarade.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS rekli su da će do novog poskupljenja doći samo ako berza drastično poraste.

– U tom slučaju, rafinerije će to ispratiti, a samim tim i benzinske pumpe. Posljednje povećanje cijena nije bilo značajnije, ali sve zavisi od berze, koja poprilično raste. Međutim, više rastu ulazne cijene nego što se to odražava na benzinskim pumpama, a to se amortizuje kroz smanjenje marže distributera i trgovaca – rekli su za Srpskainfo u ovoj grupaciji.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име