LUKAČ: MIR U SRPSKOJ NE SMIJE BITI NARUŠEN

0

BANJALUKA – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da politička prava svi mogu da ostvare u skladu sa zakonom, da dokažu da su bili u pravu, da su pobjednici izbora, ali da se ne smije desiti da na bilo koji način budu narušeni mir u Srpskoj i bezbjednost njenih građana.

“S obzirom na moguća incidentna dešavanja moramo da budemo spremni i uvijek smo spremni, na prvom mjestu, da zaštitimo građane Srpske, njihovu imovinu, naš miran život u Srpskoj”, rekao je Lukač.

Lukač se nada da neće biti organizovanih incidenata, koji bi, kako je rekao, na neki način narušili javni red i mir u Srpskoj.

“Policija će u skladu sa svojim ovlaštenjima da adekvatno odgovori i sankcioniše sve koji to pokušaju da urade. Nadam se da, ipak, niko ni na koji način neće pokušati ulicom ili nekom silom da preuzima vlast u Republici Srpskoj”, rekao je Lukač i naglasio da to nije nikome potrebno.

Ukoliko neko pokuša na bilo koji način da radi silom, Lukač je istakao da će policija adekvatno odgovoriti i spriječiti bilo kakav pokušaj sprovođenja sile od bilo čije strane na teritoriji Republike Srpske.

“Naš jedini cilj su mir i bezbjednost građana, a sve ostalo treba da ide u skladu sa zakonskim procedurama”, rekao je Lukač za RTRS.

Kada je riječ o izborima i izbornoj noći, kao i i obezbjeđenju izbornog materijala, Lukač je naglasio da su uspješno urađene sve aktivnosti koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske imalo u svojoj nadležnosti da obezbijedi budući da su prvi put dobili nova zaduženja.

“Angažovano je 100 odsto naših snaga da bi na svim izbornim mjestima mogli da obezbijedimo materijal, da on ni na koji način ne bude kompromitovan ili da lica koja bi imala namjeru da naprave neke mahinacije to uspjela da urade.
Policija je uradila svoj zadatak na veoma korektan način i nije bilo nekih posebnih primjedbi”, naglasio je Lukač.

Kada je riječ o primjedbama tokom izborne noći i postizbornih dešavanja, Lukač je rekao da su na izborima imali prijave gdje su reagovali u skladu sa ovlaštenjima, te da policija i dalje prati situaciju na terenu.

“Bilo je i hapšenja lica koja su pokušala da naprave neke manipulacije na izbornim mjestima. Na druge prijave i informacije koje smo dobili sa svih strana, bez obzira na to o kojoj se političkoj stranci radi, policija je reagovala, obaviješten je tužilac koji je naložio šta dalje da se radi. Sve što tužilaštva u skladu sa zakonom nalože da se radi, to ćemo i uraditi”, istakao je Lukač.

On je naglasio da će biti saslušana sva lica koja treba naknadno saslušati jer, kako je rekao, sigurno postoji veliki broj prijava po kojima će policija da postupa, ali da je za to potrebno vrijeme.

“Izjave će biti uzete i dostavljene tužiocima i oni će da procesuiraju sve one za koje utvrde da su pokušali ili napravili neke mahinacije u smislu da obezbijede glasove svojim strankama ili određenim pojedincima koji su se nalazili na listama”, kaže Lukač.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име