MALINARI NEZADOVOLJNI NAJAVLJENOM PREMIJOM

0

BRATUNAC – Malinari iz Bratunca, Srebrenice i Milića nnisu zadovoljni najavljenom visinom premije za prošlogodišnji rod maline od 0,10 KM za kilogram, rekao je predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara “Vilamet” iz ove tri opštine Ivan Stojanović.
Stojanović je naveo da imaju informaciju da resorno Ministarstvo treba da isplati premiju za malinu za 2020. godinu po 0,10 KM za kilogram sa čim nisu zadovoljni jer nije uzeta u obzir činjenica da je prošlogodišnji rod bio za 30 do 50 odsto slabiji nego prethodnih godina.

On je istakao da u Ministarstvu poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede Republike Srpske smatraju da je prošle godine bila dobra cijena, ali da prilikom utvrđivanja visine premije treba uzeti u obzir podbačaj roda.

Stojanović je ukazao da su opštine u drugim dijelovima Srpske, kao i neki kantoni u Federaciji BiH, stimulisali proizvođače maline do 0,30 KM po kilogramu maline.

“U regiji Birač, gdje je najveća proizvodnja maline, opštine ne daju podsticaje malinarima što dovodi do nerentabilnosti proizvodnje i smanjivanja broja i obima zasada maline, te do smanjenja proizvodnje ovog voća”, rekao je Stojanović novinarima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име