Manji računi za struju tek u decembru

0
TREBINJE – Oktobarski računi za struju građanima koji su ostvarili uštedu po pitanju potrošnje struje neće biti umanjeni od 30 do 100 odsto, kako je ranije najavljeno. Ta mjera mogla bi biti na snazi od novembra, odnosno od decembarskih računa, ako Vlada RS i Regulatorna komisija za energetiku sutra daju zeleno svjetlo za njeno usvajanje, potvrdili su “Glasu” u “Elektroprivredi RS”.

Iz Mješovitog holdinga “Elektroprivreda RS” ranije je najavljeno da je u pripremi program putem kojeg će građanima koji od oktobra do marta iduće godine uštede od pet do 20 odsto električne energije računi biti umanjeni za 30 do 100 odsto.

Još nismo dobili saglasnost Vlade RS i Regulatorne komisije za energetiku. U tom smislu sutra će biti održana tematska sjednica predstavnika Ministarstva energetike i rudarstva, Vlade RS i Regulatorne komisije za energetiku. Njima je dostavljen naš prijedlog.

“Sve će se sutra znati nakon proširenog sastanka svih učesnika donosioca odluka”, rekao je “Glasu” generalni direktor ERS, Luka Petrović.

Naglasio je da ima više varijanti i prijedloga u samom programu koji su skrojili te da će se na kraju opredijeliti za one koji mogu biti sprovedeni.

“Već sada mogu potvrditi da računi za oktobar neće biti umanjeni onim građanima koji su i ako su ostvarili uštede po pitanju potrošnje struje. Ostaće isti obračun kao i prošle godine. Pripremljen je softver, ali oktobar je prošao i mi moramo početi izdavati račune za taj mjesec. To nije realno očekivati. Primjenu tih mjera možemo očekivati na računima za novembar”, podvukao je Petrović.

Naglasio je da ERS ostaje pri tome da onim građanima koji uštede struju računi budu umanjeni.

“Mi smo taj prijedlog definitivno razradili. Imaju određeni benefiti kako za “Elektroprivredu RS” tako i za građane”, naveo je Petrović.

Na pitanje zašto u prethodnom periodu nije najavljeni program usvojen, Petrović pojašnjava da su oni javni snabdjevač, regulisana djelatnost te da su cijene regulisane.

“Regulatorna agencija tek sada pravi pravilnik o tarifnoj metodologiji i mora da predvidi i ovu mogućnost o kojoj pričamo, a treće izbjegavamo izmjene Zakona o električnoj energiji koji ne dozvoljava uvođenje popusta niti drugih načina, osim ako regulator to ne odobri. Prosto, moramo uključiti više institucija, ne odlučuje samo javni snabdjevač. Naravno, tu je potrebna i saglasnost Vlade RS za novi način obračuna utrošene struje”, podvukao je Petrović.

Naglasio je da je u čitavoj proceduri uključena Vlada Srpske, regulator ali i Zakon o električnoj energiji.

“Sve to troje kada sklopimo nije se sprovela kompletna potrebna procedura”, zaključio je Petrović.

Poskupljenje

Iz “Elektroprivrede RS” ranije je najavljeno da će građani koji budu trošili više struje nego lani u istom periodu, plaćati veće račune. Kako saznajemo i o tom prijedlogu biće riječi na sutrašnjem sastanku predstavnika Vlade RS, Regulatorne komisije za energetiku i “Elektroprivrede”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име