Marić: Nije bilo pritisaka na zaposlene da idu na miting

0

BANJALUKA – Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić ocijenio je kao ispravno rješenje najavljeno usvajanje budžeta za narednu godinu u starom sazivu Narodne skupštine Srpske i istakao da nije bilo pritisaka na zaposlene da dođu na narodni skup koji je organizovan u Banjaluci.

Marić je poručio da Sindikat ne želi da se miješa u to ko će izaći na miting kao što nije komentarisao ni ko izlazi na skupove opozicije, jer je to pravo svakog građanina Srpske.

– Kontaktirao sam predsjednike sindikalnih organizacija. Apsolutno nije bilo pritisaka u tom smislu da se neko zbog toga obraćao Sindikatu. Ako postoji takav pritisak, naravno da bi Sindikat reagovao – rekao je Marić za Euroblic.

On smatra da je vrijeme da se političke trzavice smire i da oni koji su “masno” plaćeni, a to je CIK BiH, konačno urade svoj posao, jer se ne može dozvoliti da zbog nekih nepravilnosti kojima bi trebalo da se bave tužilaštvo i policija svi budu taoci neproglašenja rezultata izbora.

Marić je rekao da se ove godine prvi put budžet ne usvaja “pet do 12” i da je to jedino ispravno rješenje.

– Ljudi koji ostvaruju socijalna i druga prava iz budžeta, prije svega mislim na 55.000 radnika i na preko 250.000 penzionera, ne smiju ni na koji način biti ugroženi bilo kojim političkim dešavanjima – rekao je Marić.

Marić je podsjetio da je Sindikat uprave na sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom održanom u junu dogovorio povećanje plata budžetskim korisnicima u nekoliko koraka.

– Svi radnici koji u momentu 30. decembra budu imali manja primanja od republičkog prosjeka, koji će u tom momentu biti nekih 1.150 KM, će imati pet odsto na prosječnu platu. To znači da će biti povećanje od 55 do 60 KM za sve te kategorije čije su plate ispod prosječne plate u Srpskoj – dodao je Marić.

Prema njegovim riječima, sa dosadašnjim i najavljenim povećanjima u januaru, otprilike je nivelisana inflacija, iako se, kako je rekao, zbog poskupljenja goriva, peleta i životnih namirnica društvo suočava sa novim talasom inflacije koji će zahtijevati i novo povećanje plata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име