MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL “PRVI KADAR” OD 21. DO 23. DECEMBRA U ZVORNIKU

0

ISTOČNO SARAJEVO – Šesnaesti Međunarodni filmski festival “Prvi kadar” pod motom “Važno je biti prvi” biće održan, u skraćenom izdanju, od 21. do 23. decembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku.

“U selekciji festivala nalazi se 35 filmova u šest takmičarskih kategorija: U fokusu, Eks Ju u fokusu, TV u fokusu, koje smo svrstali u kreativnu obradu stvarnosti i kategorije, Kratke priče, ključ za film i Novi pogledi, svrstani u istraživanje i podučavanje”, rekla je Srni direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Štifanićeva, koja je master dramski i audio-vizuelni umjetnik, rekla je da će na festivalu biti dodijeljeno sedam festivalskih nagrada za filmove koji su izabrani u zvaničnu selekciju.

Ona je najavila da će na ceremoniji otvaranja Festivala biti dodijeljena plaketa “Lik kneza Pavla Radenovića” Festivalu glumačkih ostvarenja igranog filma” Filmski susreti” Niš za razvoj kinematografije u regionu.

“Festival će premijerno u Istočnom Sarajevu otvoriti igrani film `Sveta Petka, krst u pustinji`, reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića”, najavila je Mitrić Štifanić.

Riječ je o priči u kojoj pobožna djevojka Paraskeva, napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i odlazi u Jordansku pustinju gdje provodi narednih 40 godina života boreći se sa iskušenjima, grijehovima i unutrašnjim demonima.

Ovaj film prati njen put od obične djevojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja.

Paralelna filmska priča govori o dvije žene /arapkinji Zejnebi iz beduinskog plemena i Paraskevi/, koje potiču iz različitih kulturnih, socijalnih i vjerskih sredina, ali dijele iste ljudske emocije, vrijednosti i stvaraju neobično prijateljstvo svojim čistim srcima.

Tokom boravka u pustinji, Zejneba je Paraskevin jedini prijatelj, ali i ogledalo i odraz spoljnog svijeta koji je Paraskeva napustila.

Ova priča govori kako ljudi mogu da pobijede svoje slabosti.

Teme filma su univerzalna moralna pitanja čovječanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gdje na svijetu.

Film je nastao po istinitoj priči i romanu “Petkana” LJiljane Habjanović Đurović.

Režiser ovog jedinstvenog projekta je Hadži – Aleksandar Đurović, a glume Milena Predić i Milica Stefanović.

Prijatelji ovog filma, koji su omogućili njegovo prikazivanje, su opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Grad Zvornik, koji su i sponzori Festivala.

Festival “Prvi kadar” ima značajnu medijsku podršku, kao jedan od vodećih filmskih festivala u Republici Srpskoj. Zvanična medijska agencija Festivala je Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име