“Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu, jesi li to ti”, poruka koja može skupo da vas košta

0

BEOGRAD – Velikom broju građana je preko aplikacije Mesindžer stigla poruka sa linkom i tekstom: “Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu. Jesi li to ti.”

U MUP-u Srbije kažu da riječ o malicioznom linku, da građani ne ulaze i da obavezno poruku obrišu sa telefona. Prije toga, potrebno je “skrinšotovati” poruku i poslati je Tužilaštvu ili Odjeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.

Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal, kaže da je važno da građani budu oprezni kada je riječ o takvoj vrsti poruka.

“Najvjerovatnije se radi o tzv. ‘fišing’ kampanji gdje, u okviru takvih kampanja, kriminalci pokušavaju da dođu u posjed informacija o korisničkom nalogu određene osobe da bi taj nalog poslije zloupotrebili”, upozorava Stamenković.

Posljedice često mogu biti veoma ozbiljne, zato budite oprezni.

Sajber kriminalci mogu iskoristiti vaše podatke za otvaranje naloga na kockarskim sajtovima, a mogu preuzeti i kontrolu nad vašim računom u banci.

Stručnjak za sajber bezbjednost Luka Milinković kaže da je njihova prva korist preuzimanje ličnih podataka.

“Piše, na primjer: unesite vaše podatke da biste vidjeli ovaj sadržaj; ulogujte se ponovo na Fejsbuk radi bezbjednosne kontrole, a sajt je lažan. Kada unesete svoje podatke, zapravo se ne ulogujete, nego njima ostavljate te podatke”, objašnjava Milinković.

Glavni cilj hakera je profit. Kada vam stigne poruka za koju procijenite da je sumnjiva, nikada je nemojte otvarati.

Prvo provjerite telefonom da li vam je nju zaista poslala banka, kompanija ili prijatelj, upozoravaju stručnjaci.

(RTS)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име