MJEŠTANI TOPLIKA U VLASENICI DO KRAJA GODINE PRAVNO VLASNICI SVOJIH KUĆA

0

VLASENICA – U vlaseničkom naselju Toplik do kraja godine biće riješen problem legalizacije objekata, dogovoreno je danas na sastanku načelnika opštine Vlasenica Miroslava Kraljevića, pomoćnika direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Aleksandara Deurića i mještana Toplika.

Kraljević je rekao novinarima da je pitanje legalizacije objekata u Topliku staro 20 godina zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa.

“Preduzeće iz Vlasenice prodalo je ljudima placeve koje oni do sada nisu mogli da uknjiže. Imali smo nekoliko sastanaka sa mještanima koji su izdvojili sredstva da bi izgradili kuće, ali nažalost nikakav papir nisu mogli da dobiju da je objekat njihov”, rekao je Kraljević.

On je dodao da su nepokretnosti prometovane suprotno zakonskim propisima.

“Danas smo konačno usaglasili sve korake, šta ko treba da radi i placevi će biti uknjiženi na vlasnike u najkraćem vremenskom periodu”, rekao je Kraljević.

Deurić je rekao da su, na inicijativu načelnika opštine, aktivno krenuli u postupak osnivanja katastra na nepokretnosti na administrativnoj teritoriji opštine Vlasenica, što znači da će se građani, bez troškova, upisati kao nosioci prava svojine na nekretninama koje su faktički u njihovom posjedu.

“To opet znači da će građani biti oslobođeni dugih sudskih postupaka što se tiče ostavine, riješiće sporne imovinsko-pravne odnose na zemljištu koje je u njihovom posjedu, a tiče se beglučkog zemljišta, uzurpacije”, rekao je Deurić.

On kaže da je današnji sastanak održan s ciljem efikasnijeg i ekonomičnijeg rješavanja spornih imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu na teritoriji opštine Vlasenica, konkretno rješavanje problema dodijeljenih građevinskih parcela od jednog vlaseničkog preduzeća.

“Tu smo imali jedan formalno-pravni problem gdje je društveno-pravno lice dodijelilo pedesetak placeva, a da nisu bili vlasnici. U tom periodu stvarna i formalno-pravna nadležnost je Skupštine opštine Vlasenica da dodjeljuje takve placeve. Iznašli smo zakonitu mogućnost da, kroz postupak osnivanja katastra na nepokretnosti, ljudi kojima su dodijeljeni placevi postanu vlasnici i upišu se u novu vlasničku evidenciju, a to je katastar nepokretnosti”, rekao je Deurić.

Mještanka naselja Toplik Mladenka Deurić izjavila je da je pravdu čekala 20 godina i da je zahvalna načelniku i svim ljudima koji su uspjeli da nađu model da se ovaj problem riješi.

“Napravili smo kuće, živimo u njima, ali one po papiru do sada nisu bile naše. Nismo mogli da ih uknjižimo i da se prijavimo kao vlasnici, niti išta da uradimo”, rekla je Deurićeva i dodala da je taj problem danas riješen.

Naselje Toplik ima više od 600 domaćinstava i uglavnom je izbjeglička populacija. U ovom naselju realizovani su mnogi projekti uz pomoć Vlade Republike Srpske, a u proteklom mjesecu asfaltirano je nekoliko ulica i riješen problem sa vodom i strujom.

Do kraja godine biće urađena i zgrada kolektivnog centra koja se finansira u sklopu Regionalnog stambenog programa, uz 20 odsto učešća opštine Vlasenica, a vrijednost radova je 1.020.000 KM.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име