Mlad, brz i oštar na jeziku – Upoznajte Miladina Lazića, načelnika opštine Šekovići

0

ŠEKOVIĆI – Da li ste skoro čuli nekog političara da citira Ramba Amadeusa? Ili da sebi, odmah po preuzimanju mandata, smanji platu ispod prosječne? Ili da u uključenjima uživo na Fejsbuku polaže račune građanima? Baš to je uradio novi načelnik opštine Šekovići, Miladin Lazić. Sa samo 32 godine, Lazić je razmrdao uspavanu političku scenu u Šekovićima i napravio oštre rezove.

Načelnik opštine Šekovići, Miladin Lazić, završio je gimnaziju “Filip Višnjić” u Bijeljini. Nakon toga ga je životni put odveo u Beograd, gdje je završio Pravni fakultet i stekao prvo radno iskustvo u advokaturi. Jedno vrijeme radio je u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske, a onda je odlučio da se kandiduje na izborima kako bi promijenio stvari u svom rodnom mjestu.

Među prvim stvarima koje je uradio nakon pobjede je smanjivanje načelničke plate sa 2800 na 600 KM, mada, kako u šali kaže, “naradi” i koju marku iznad toga.

“Ja sam smanjio svoju platu na 600 maraka iz jednog prostog razloga. Iako to mnogi smatraju za neki veliki bum, ja to tako ne gledam. Zašto bi radnik koji radi na četvorostranoj mašini, koji čitav dan provlači drva, radi osam sati i ima pola sata pauze da pojede nešto, bio toliko manje plaćen nego ja? Suština je u tome da su zamijenjene teze – kritikuje se privatni sektor zbog malih plata, a u stvari one su određene prema tržištu, a javni sektor je taj koji je pretjerano “naduvao” plate”, istakao je za NoviGlas Lazić.

Kako ističe, nije htio da bude od onih političara koji na osnovu svojih velikih primanja prikupljaju političke poene.

“Odrekao sam se plate i ona će biti preraspoređena tamo gdje je potrebnije. Mogao sam i ja svaki mjesec da uzmem 2800 maraka i svaki mjesec dam 2200 za neke stvari, objavim na društvenim mrežama i budem, kako bi rekao Rambo Amadeus, mega giga car. Ali građani treba da dobiju ono što je njihovo, a ne milostinju ili humanitarnu pomoć”, kaže Lazić.

Još jedna od “promjena” koje je uveo u javnom sektoru u Šekovićima je obaveza dolaska na posao i poštovanja osmočasovnog radnog vremena.

“Radnici su ovdje dolazili na posao kad su htjeli i odlazili kad su htjeli, uglavnom, naravno, postoje i izuzeci, ali radnici jednostavno nisu imali disciplinu. Ja sam po svom dolasku ovdje održao sastanak sa načelnicima odjeljenja i rekao da to mora da stane. Ovdje moramo da radimo – ako nemaš posla osam sati, sjediš osam sati, to ti je posao. Sada idemo u realizaciju toga, u procesu smo nabavke sistema za elektronsku evidenciju prisustva radnika”, rekao je Lazić i dodao da to nije stvar čelične discipline, nego najnormalnija stvar.

Za budžet opštine Šekovići kaže da je godinama bio socijalni.

“U budžetu nema mnogo mogućnosti za razvojne stvari – morate da podmirite plate radnika, kojih ima viška, da platite Dom zdravlja koji je svugdje u problemima, komunalno preduzeće koje je bilo pred stečajem i vi kad sve to isfinansirate, ostaje vam jako malo novca za razvoj”.

Lazić se obratio i premijeru Radovanu Viškoviću, sa kojim je zatražio sastanak, kako bi se pronašla dodatna sredstva za ulaganje i oživljavanje ove male, nerazvijene opštine. Ideja ne manjka, a potencijala, kako kaže, ima.

“Imamo turističke potencijale, dva srednjevijekovna manastira, stećke, obradivo zemljište i nezagađenu prirodu za proizvodnju organske, zdrave hrane. Uz to, Šekovići imaju kasarnu u Bišnji koja je na nadmorskoj visini kao Zlatibor. Kasarna je u vlasništvu opštine, ali smo spremni da potencijalnom investitoru omogućimo ulaganje i revitalizaciju tog dijela, što bi donijelo novu energiju, ali i nova radna mjesta”, kaže Lazić.

Ovaj mladi političar svjestan je značaja i uticaja društvenih mreža, pa svoje sugrađane putem uključenja uživo na Fejsbuku informiše o onome što se dešava u opštini i što je uradio od početka svog mandata. Dvočasovni “lajv” održao je povodom stotinu dana mandata, a nedavno je odgovarao na pitanja građana vezano za poskupljenja komunalnih usluga u ovoj opštini.

Za kraj, kaže da mu je želja da promijeni i razmrda stvari i dodaje da se od nečeg mora krenuti.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име