MOSKVA NEĆE TRAŽITI OD BEOGRADA DA PRIZNA DONJECK I LUGANSK

0

BEOGRAD – Rusija neće tražiti od Srbije da prizna Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, a mirna je u pogledu sankcija od Beograda, izjavio je danas ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je istakao da cilj Rusije nije okupacija Ukrajine, nego zaštita Donjecka i Luganska, Rusa koji tamo žive, denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine, kao i da nije realna opasnost da sukob u Ukrajini preraste u treći svjetski rat.

On je ocijenio da nema sličnosti između Kosova i Metohije u Srbiji i Donjecka i Luganska u Ukrajini, te naveo da je intervenciju protiv Srbije NATO zasnovao na lažima, kao što je režirani događaj u Račku, a da su informacije Moskve o Ukrajini pouzdane.

Bocan-Harčenko je za “Večernje novosti” rekao da, za razliku od Zapada, Rusija ne traži od Srbije da zauzme ovaj ili onaj stav, jer Moskva smatra da svaka zemlja treba da odlučuje na osnovu svojih nacionalnih stavova.

Prema njegovim riječima, Rusija je mirna u pogledu sankcija od Beograda, jer zna dosljednost predsjednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije kada je riječ o zaštiti srpskih nacionalnih interesa.

“Sada su na Zapadu nervozni jer je Srbija zauzela svoj nacionalni, državni stav. Nadam se da će sljedeća faza ići u pravcu da svaka zemlja vodi više računa o svom nacionalnom interesu”, naveo je Bocan-Harčenko.

On je dodao da je dugoročno nemoguće da nekoliko zemalja odlučuje po svojim pravilima, a da male države samo treba da ih podržavaju, te podsjetio da je stav Rusije povodom Kosova i Metohije principijelan i trajan i da se ne mijenja u zavisnosti od situacije na Balkanu ili van njega.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име