Na području Zvornika otkriveno 519 ilegalnih migranata

0

ZVORNIK – Na području Policijske uprave Zvornik je u prvih šest mjeseci ove godine registrovano 519 ilegalnih migranata, od kojih 512 muškaraca i sedam žena, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.

Inspektor Sektora policije za bezbjednost saobraćaja u Policijskoj upravi Zvornik Bojan Mirković naglasio je da je to više za 160 migranata u odnosu na prošlogodišnji šestomjesečni period, kada ih je evidentirano 359.

Mirković je istakao da je u posmatrnom periodu najviše bilo ilegalnih migranata iz Pakistana, odnosno 276, i dodao da u tom periodu nije bilo prijavljenih krivičnih djela koje su izvršili migranti, niti je bilo krivičnih djela u kojima su žrtve bili ilegalni migranti.

Govoreći o odvijanju saobraćaju na putevima koje kontroliše Policijska uprava Zvornik, Mirković je rekao da je u izvještajnom šestomjesečnom periodu evidentirano 299 saobraćajnih nezgoda, što je više za 58 nezgoda ili 24 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Od ukupnog broja evidentiranih saobraćajnih nezgoda, 64 su bile sa povrijeđenim ili nastardalim licima, od kojih dvije sa poginulim licima, 11 sa teško i 51 sa lakše povrijeđenim licima”, rekao je Mirković.

Prema njegovim riječima, u prvih šest mjeseci kontrolisana su 6.884 vozača i vozila, zbog čega su izdata 6.702 prekršajna naloga.

Mirković je rekao da je iz saobraćaja isključeno 136 vozila i 605 vozača i dodao da su, od ukupnog broja isključenih vozača, 468 isključena zbog vožnje pod dejstvom alkohola i tri vozača zbog odbijanja alko-testiranja.

On je naveo da je 56 vozača isključeno iz saobraćaja zbog odbijanja testiranja na prisustvo opojnih sredstva u organizmu, dok je pet vozača bilo pozitivno na narkotička sredstva.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Zvornik Vladan Vasilić rekao je da su u prvih šest mjeseci ove godine na području koje pokriva ova uprava registrovana 294 krivična djela, što je za 6,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“U posmatranom periodu imali smo visok koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela, koji je iznosio 86,3 odsto, dok je je rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosio 68,89 odsto”, rekao je Vasilić.

Vasilić je istakao da je za šest mjeseci ove godine počinjen 261 prekršaj javnog reda i mira, što je manje za 47,6 odsto u odnosu na isti period lani.

On je podsjetio da su u julu pripadnici Policijske uprave Zvornik izvršili obezbjeđenje javnih skupuva – 10. jula u Bratuncu skup stradanja Srba u Podrinju i 11. jula komemorativni skup u Potočarima, kao i veći broj organizovanih skupova na drugim mjestima, te naglasio da nije bilo nikakivih incidenata, dok su sve štićene domaće ličnosti i strane delegacije adekvatno obezbijeđene.

Vasilić je naglasio da je, s obzirom na navedene pokazatelje, stanje bezbjednosti na području koje pokriva Policijska uprava Zvornik u posmatranom periodu zadovoljavajuće.

Načenik Odjeljenja za organizovani kriminalitet Mladen Lazić rekao je da su u prvih šest mjeseci evidentrana ukupno 294 krivična djela i dodao da su s tim u vezi nadležnim tužičlaštvima podnesena 273 izvještaja protiv 265 lica, od kojih je bilo 75 povratnika u činjenju krivičnih djela i 12 maloljetnih lica.

Lazić je rekao da je materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosila 747.105 KM.

On je dodao da su evidentrana 254 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, zatim 16 krivičnih djela iz oblasti zlopuotrebe droge, 16 iz oblati privrednog kriminaliteta, te osam krivičnih djela iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja.

Lazić je rekao da je zbog izvršenja 16 krivičnih djela privrednog kriminaliteta nadležnim tužilaštvima podneseno 15 izvještaja protiv 15 lica.

“Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosila je 597.757 KM, dok je visina stečene protivpravne imovinske koristi iznosila 580.169 KM”, precizirao je Lazić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име