Na teritoriji Zvornika od danas pooštrene mjere

0

ZVORNIK – Zbog najnovije epidemiološke situacije Gradski štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici donio je zaključke kojim se pooštravaju mjere na teritoriji grada Zvornika, saopštio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Zoran Stevanović.

On je dodao da danas imamo 39 novozaraženih sugrađana, te upozorio da je naš zdravstveni sistem ozbiljno doveden u opasnost i da, ukoliko se  nastavi ovaj trend, uskoro nećemo imati ljekare da nas liječe.

„Danas smo se na sjednici Štaba  složili da se do 4. novembra mjere pooštre i kontrole pojačaju i jednoglasno donijeli zaključke da se zabranjuju sva okupljanja preko 10 osoba, od političkih skupova, preko svih vrsta proslava (svadbe, krštenja, rođendani, punoljetstva) i vjerskih obreda (uključujući i sahrane), zabranjuju se muzika uživo i di džej izvođači, obavezno je nošenje maske u zatvorenom prostoru i na otvorenom gdje nije moguće ispoštovati distancu, obavezuju se svi ugostiteljski objekti da na ulaznim vratima istaknu obavještenje o maksimalno dozvoljenom broju osoba koje unutra mogu da borave, poštujući fizičku distancu, u gradskom prevozu obavezna je zaštitna maska za vozača i sve putnike, na ulazu u sve javne ustanove obavezno je mjerenje temperature, a takođe za sve zaposlene u javnim ustanovama obavezna je upotreba zaštitne maske na radnom mjestu. Preporuka direktorima  obrazovnih ustanova je da se pooštri kontrola korištenja maski u toku odvijanja nastave, kako kod učenika tako i kod zaposlenih”, rekao je Stevanović.

Gradonačelnik je rekao da su ove mjere vrlo nepopularne u momentu u kome se nalazimo, u vrijeme predizborne kampanje, ali da su nužno opredeljenje Gradskog štaba i svih koji ga čine.

„Nastavi li se ovako kao do sada, doći ćemo u ozbiljnu opasnost, imamo nekoliko ljekara zaraženih virusom, nekoliko njih za koje se čekaju rezultati, ima nekoliko pacijenata sa pridruženim bolestima koji nisu u kritičnom, ali jesu u teškom stanju. Da se ne bi desilo da u toku današnjeg, sutrašnjeg ili nekog narednog dana naši bolnički kapaciteti budu popunjeni, da se ne bi desilo da ostanemo bez medicinskog osoblja, bez nastavnog osoblja, prinuđeni smo da donesemo ovakve mjere“, rekao je on.

On je saopštio da je jutros imao sastanak sa predstavnicima sedam-osam političkih partija koje učestvuju na lokalnim izborima, te da su se svi složili da kampanju treba voditi bez ikakvog okupljanja.

„Mi smo u ovom momentu vodeći po broju zaraženi srazmjerno broju stanovnika, to je nešto što se mora zaustaviti, što se ne smije nikada više dozvoliti i to je nešto što zavisi od svih nas, od svakog pojedinačno. Dragi sugrađani, još jednom vas molim da situaciju shvatite krajnje izbiljno, jer nemamo više vremena ni za kakvu toleranciju. Da ne bismo postali prepoznatljivi širom Evrope po broju zaraženih i nemogućnosti da liječimo svoje oboljele, jer ako bude tako i u Bijeljini, Banjaluci, Loznici, nećemo moći da angažujemo ni njihove ljekare, pridržavajmo se mjera kako bi nas bilo što manje inficiranih”, istakao je on.

Infektorlog u zvorničkoj Bolnici Pero Pajkanović istakao je da je u COVID odjeljenju stanje trenutno podnošljivo, ali da se ono može promijeniti i u toku dana.

„Trenutno je smješteno osam pacijenata, a kapacitet je 14. Nekoliko ljekara su u prethodnom periodu bili inficirani, a trenutno imamo 2-3 ljekara, gdje nemamo zamjenu, kojima je brzi test pozitivan i čeka se rezultat PCR testa. Ne znam šta još treba govoriti građanstvu, a što nismo rekli prethodnih mjeseci, da ne dođe do scenarija kao u Italiji.“

Epidemiolog u Domu zdravlja Cvijeta Ostojić Vasić istakla je da je epidemiološka situacija izuzetno nepovoljna te da su zdravstveni radnici premoreni, da nema dovoljno kadra, jer je šest pozitivno, ali je veći broj, zbog kontakta sa pozitivnima, u izolaciji, što otežava normalno funkcionisanje.

„Juče smo u respiratornoj ambulanti imali 72 pacijenta i ovo je vrijeme kada i inače imamo pojavu respiratornih bolesti, šta treba da radimo kad nam dođe i sezonska gripa, a mi se ovako neodgovorno ponašamo. Apelujem na građanstvo da ovo sthvate ozbiljno i nošenje maske i primjenu svih mjera. Zaštitićemo se i od korone, a na takav načim ćemo imati manje oboljelih i od sezonske gripe od koje inače svake godine imamo osobe sa komplikacijama što je dodatni udar na zdravstveni sistem“, rekla je Ostojić Vasić.

Ona je dodala da je jako bitno da kada je neko pozitivan bude odgovaran i da prijavi sve bliske kontakte. Кad je riječ o školama maske su obavezne.

„Trenutno imamo oko 45 učenika koji su pozitivni, ali smo zbog nepoštovanja tih mjera bili u jednom momentu u situaciji da jako veliki broj odjeljenja bude u izolaciji što dovodi u pitanje rad škole i njihov prelaženje na on-lajn nastavu. Današnje stanje je upravo posljedica nepoštovanja preporuka, naša neodgovornost, i mi na štabu donosimo rigoroznije mjere upravo jer se nisu poštovale ni prethodne“, istakla je.

(Izvor: Gradska uprava Zvornik)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име