NACIONALNI PARK “DRINA” STAVITI NA TURISTIČKU KARTU SRPSKE

0

SREBRENICA – Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka “Drina” Srebrenica Bojan Josipović informisao je danas ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenku Golić o aktivnostima u ovom parku, te istakao da je trenutno akcenat na promotivnim aktivnostima kako bi ovo zaštićeno područje izuzetnih vrijednosti dobilo zasluženo mjesto na turističkoj karti Srpske i regiona.

Josipović je na sastanku u Banjaluci, kojem je prisustvovao i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, istakao i odličnu saradnju sa Nacionalnim parkom “Tara” u Srbiji, te Golićevu upoznao o aktuelnostima u vezi sa projektom uspostavljanja prekograničnog rezervata biosfere “Drina” pod zaštitom Uneska.

On je naveo da se u okviru saradnje sa Nacionalnim parkom “Tara” vrši evidentiranje endemskih vrsta u Nacionalnom parku “Drina”, te da je evidentirana biljka pančićeva /srpska/ režika, za koju se smatralo da je izumrla.

Josipović je Golićevu obavijestio da je u toku izrada posebne šumsko-privredne osnove Nacionalnog parka “Drina”, za čiju izradu je potpisan ugovor sa Istraživačko-razvojnim centrom preduzeća “Šume Republike Srpske”.

Na sastanku je bilo riječi i o planu upravljanja za Nacionalni park “Drina”, čija izrada je planirana u 2022. godini, na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u okviru UNDP-ovog projekta jačanja finansijske održivosti zaštićenih područja kroz unapređenje turizma i jačanje partnerstva sa privatnim sektorom.

Plan upravljanja se donosi za period od 10 godina i njime se određuje način sprovođenja zaštite, korištenja i upravljanja zaštićenim područjem, smjernice i prioriteti za zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti, kao i razvojne smjernice, a posebno će biti uzeta u obzir otpornost ekosistema i mjere prilagođavanja na klimatske promjene.

Grujičić je sa direktorom Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđanom Todorovićem potpisao i ugovor o realizaciji projekta “Instalacija novih EE sistema javne rasvjete u opštini Srebrenica”, za koji će Fond izdvojiti 100.000 KM.

Grujičić je Golićevoj zahvalio za podršku koju Ministarstvo i ona lično pružaju Nacionalnom parku “Drina”, kao značajnom turističkom i privrednom resursu opštine Srebrenica, ali i za ukupnu podršku razvoju ove opštine u okviru resornih nadležnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име