NAJVIŠA PLATA U SRPSKOJ U FINANSIJAMA

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj najveća prosječna plata u novembru isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja 1.519 KM, dok su najnižu dobili radnici u građevinarstvu 750 KM, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

“Prosječna plata nakon oporezivanja /neto plata/ u Srpskoj isplaćena u novembru ove godine iznosi 1.030 KM i veća je za tri KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u oktobru”, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u novembru primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 828 KM, zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 766 KM, u trgovini 799 KM, kao i u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva 764 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za novembar 2021. godine iznosi 2.015 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,1 odsto.

“Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu”, navode iz Sindikata.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u novembru trošile za nabavku prehrane 780 KM, za stanovanje i komunalne usluge 591 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 111 KM.

Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 156 KM, higijena i njega zdravlja 92 KM, prevoz 200 KM, a obrazovanje i kultura 83 KM.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име