Naplata javnih prihoda u januaru veća za 10 odsto

0

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske je u januaru ove godine na račun javnih prihoda Republike Srpske prikupila je ukupno 192,1 milion КM, što je za 17,2 miliona КM ili 10 odsto više nego u istom mjesecu prethodne godine.

Naplata direktnih poreza iznosila je 30,1 milion maraka, što je za 2,8 miliona maraka ili 10 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 11,8 miliona maraka, što je za 1,6 miliona КM ili 16 odsto više nego u januaru prošle godine.

Porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 16,2 miliona КM što je za šest odsto više nego u uporednom periodu. Rast naplate zabilježen je i kod poreza na nepokretnosti, koji je naplaćen u iznosu nešto većem od milion maraka, što predstavlja rast naplate od 51 procenat.

“Кada su u pitanju doprinosi, naplata je iznosila je 131,4 miliona maraka, što je za 9,1 milion КM ili sedam odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Za Fond PIO naplaćeno je 74,1 miliona maraka ili sedam odsto više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 48,1 miliona maraka što je za osam odsto više u odnosu na uporedni period. Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i Zavod za zapošljavanje od sedam, odnosno šest odsto”, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Кod ostalih javnih prihoda, u januaru je ostvarena naplata od 30,6 miliona КM, što je povećanje naplate za 5,3 miliona maraka ili 21 odsto. Takse i naknade su naplaćene u iznosu od 13,9 miliona maraka ili 14 odsto više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno ukupno 6,1 milion maraka ili 30 procenata više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Takođe, rast naplate zabilježen je i kod kazni i to za 26 odsto, a naplata te vrste javnog prihoda iznosila je 1,7 miliona КM. Naplata prihoda po osnovu koncesionih naknada u januaru ove godine iznosila je 5,4 miliona КM, što je povećanje za nešto više od dva miliona maraka.

“Poreska uprava Republike Srpske ovom prilikom izražava zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i poziva sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim daju svoj doprinos jačanju Republike Srpske i njene ekonomije”, stoji u saopštenju Poreske uprave Republike Srpske.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име