Narodna biblioteka Zvornik nabavila mobilni penjač za osobe sa invaliditetom

0

ZVORNIK – Narodna biblioteka Zvornik godinama unazad unapređuje svoj rad i samostalno kroz različite projekte za svoje korisnike omogućuje nove sadržaje, ali  i metoda da ti sadržaji budu dostupni svim kategorijama stanovništva.

Nova usluga koja će osobama sa invaliditetom olakšati pristup knjižnom fondu kao i aktivnostima koje realizuje ova kulturno obrazovna ustanova je mobilni penjač. Narodna biblioteka je mobilni penjač obezbjedila putem projekta “Kultura bez barijera” Ministarstva provjete i kuture Republike Srpske.  Prema riječima direktorice  Nege Stjepanović  upotreba mobilnog penjača nije komplikovana,  a zaposleni su prošli kratku obuku od strane dobavljača sa kojim je sklopljen ugovor o kupovini. Možda će na početku biti malo neobično našim sugrađanima, osobama sa invaliditetom koji će ga koristiti , ali mobilni penjač  je bezbjedan u šta se mogu uvjeriti u narednom periodu, naglašava Stjepanovićeva.

Ona je naglasila da je Narodna biblioteka i Muzejska zbirka u Zvorniku smještena u objektu koji datira iz 1910 godine i uživa zaštitu kao kulturno nasleđe . Upravo zbog toga nije bilo moguće menjati izgled zgrade za pristup osoba sa invaliditetom na adekvatan arhitektonski način, pa je ovaj problem riješen nabavkom mobilnog penjača. Mobilni penjač će osobama sa invaliditetom olakšati pristup našoj ustanovi, knjižnom fondu, ali i mnogobrojnim događajima koje organizujemo, rekla je Sjepanović.

Ono što je važno napomenuti je da Narodna biblioteka u socijalnoj inkluziji osoba sa invaliditetom radi nešto više od decenije. Tada je otvorena čitaonica za slijepa i slabovidna lica, i nabavljena opremu u saradnji sa Savezom slijepih lica i Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica Republike Srpske . Želja nam je bila da toj kategoriji naših sugrađana omogućili pristup knjizi, informacijama i svim ostalim sadržajima koji su dostupni građanima Zvornika, rekla je direktorica ove kulturno obrazovne ustanove

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име