NARODNA SKUPŠTINA SUTRA O POLITIČKO-EKONOMSKOJ SITUACIJI U BiH

0

BANJALUKA – Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske trebalo bi sutra u Banjaluci na posebnoj sjednici parlamenta da razmatraju dokument “Političko-ekonomska situacija u BiH” u kome se ističe da politička kriza u institucionalnom funkcionisanju BiH može biti prevaziđena stalnim i istrajnim razgovorima političkih predstavnika, rečeno je danas Srni u ovoj instituciji.

U dokumentu se naglašava da je zajedničkom analizom stanja i otklanjanjem uzroka moguće stvoriti povoljan ambijent u kojem bi institucije funkcionisale na osnovu Ustava i u korist svih naroda i građana.

“U svakom parlamentu, kao predstavništvu naroda na nivou BiH, entiteta i kantona, treba da se vode rasprave o svim bitnim pitanjima funkcionisanja BiH i na toj osnovi politički subjekti treba da nalaze održiva i pravedna rješenja do kojih se može doći samo na osnovi ravnopravnosti naroda, entiteta i građana”, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se konstatuje da Dejtonski sporazum i Ustav pružaju dovoljno mogućnosti za reforme u svim bitnim oblastima s ciljem pronalaženja boljih rješenja u funkcionisanju BiH.

Podsjeća se da je Republika Srpska, kao državotvorni entitet u BiH, pokrenula procese institucionalnih reformi sa ciljem da se dobiju bolja, pravednija i racionalnija rješenja u funkcionisanju vlasti i javnih politika u entitetima i na nivou BiH.

U dokumentu se, između ostalog, navodi da je inicijalna kapisla za aktuelnu krizu u BiH bilo donošenje odluke o dopunama Krivičnog zakona BiH od bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, te da je prevazilaženje kriznih situacija neophodno za funkcionisanje entiteta i BiH kao cjeline, a to je moguće ukoliko se, o spornim pitanjima na ravnopravnoj osnovi, usaglase predstavnici entiteta i naroda.

Predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović rekao je ranije novinarima da je posebna sjednica prilika da se u parlamentu Republike Srpske iznesu svoja viđenja, a u tom interesu poziv za sjednicu upućen je i liderima SDA i HDZ-a BiH Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću koji imaju svoje poslanike u parlamentu i Vijeću naroda Republike Srpske.

Čubrilović je rekao da je odgovor Izetbegovića za učešće na ovoj sjednici poznat iz medija, dok je Čović usmeno potvrdio dolazak na sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Izetbegovićev odgovor nije bilo najbolje rješenje , jer je trebalo da iskoristi priliku i da dođe u Narodnu skupštinu Republike Srpske, te iznese svoj stav makar on bio oprečan po svim pitanjima.

Predsjednici političkih stranaka iz Republike Srpske imaju mogućnost da budu prisutni i da se obrate Narodnoj skupštini Republike Srpske u trajanju do dvadeset minuta plus pet minuta za komentar.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je u 12.00 časova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име