NEMA POTREBE ZA DODATNIM SNAGAMA EUFOR-a

0

SARAJEVO – Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da nema potrebe za dodatnim snagama EUFOR-a u BiH i istakao da se ukrajinska kriza neće preliti na BiH.

“Ono što je za mene lično neprihvatljivo je da snage EUFOR-a patroliraju ispred javnog servisa, ispred televizije. Vojska ispred televizije, u principu, znate šta uvijek znači. Ne vidimo mjesto, ni ulogu EUFOR-a na sportskim i dječijim igralištima, ali poštujemo mandat koji ima kao garant mira u BiH”, izjavio je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Tegeltija je naveo da ne postoji ni politički, ni vojni, niti bilo kakav interes da se kriza iz Ukrajine prelije na bilo koji način u BiH.

“Ne postoji niko u BiH da želi da se to prelije i siguran sam da se to neće desiti. Iako, moramo priznati, da u BiH prizivaju neke događaje i slično da se pravi situacija nestabilnom, da se šalju različiti izvještaji o BiH koji ne odgovaraju stvarnom stanju odnosa u BiH. Kao rezultat toga, dobili smo dodatne snage EUFOR-a u BiH, odlukom onih koji imaju pravo da je donesu”, kaže Tegeltija.

Tegeltija je dodao da BiH ima svoj sporazum i svoje odnose sa NATO-om, koji su definisani i usaglašeni unutar zemlje.

“BiH će se prema tome, o saradnji sa NATO-om odnositi upravo onako kako je to definasano sporazumom. To je naše pravo da mi naše odnose regulišemo i sa NATO-om ili nekim drugim savezom na slobodan i legitiman način u ovim institucijama, u ovoj zgradi u kojoj mi sjedimo”, rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka sa austrijskim saveznim kancelarom Karlom Nehamerom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име