NOVA NAREDBA CIK: PONOVNO KONTROLNO BROJANJE SA 72 REDOVNA BIRAČKA MJESTA ZA SVE NIVOE VLASTI

0

SARAJEVO – Centralna izborna komisija /CIK/ BiH donijela je danas naredbu o ponovnom kontrolnom prebrojavanju glasova sa 72 redovna biračka mjesta za sve nivoe vlasti, osim za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

U Glavnom centru za brojanje ponovo će se prebrojavati glasovi sa šest biračkih mjesta za Predsjedništvo BiH, sa 35 biračkih mjesta za Parlamentarnu skupštinu BiH, sa tri za Narodnu supštinu Republike Srpske, sa 25 biračkih mjesta za Parlament Federacije BiH, te sa 27 biračkih mjesta za skupštine kantona.

Prema ovoj naredbi CIK-a, kandidati političkih subjekata i akreditovani posmatrači za biračka mjesta sa kojih će se ponovo prebrojavati glasovi mogu biti prisutni na ponovnom brojanju u Glavnom centru za brojanje.

Protiv donošenja naredbe CIK-a bio je član Vlado Rogić, koji je istakao da nije moguće osigurati uslove da posmatrači sa skoro 2.300 redovnih biračkih mjesta posmatraju ponovno kontrolno brojanje u Glavnom centru za brojanje.

“Posmatranje u Glavnom centru za brojanje nije u skladu sa standardima međunarodnog posmatranja, a to ćemo tek moći obezbijediti kada budemo za svakim stolom imali po jednog posmatrača svakog političkoj subjekta”, rekao je Rogić.

Član CIK-a Jovan Kalaba naveo je da je ova naredba donesena zato što opštinske i gradske izborne komisije nisu mogle objediniti rezultate u zakonskom roku .

Na današnjoj sjednici odbijeno je 79 zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića sa velikog broja biračkih mjesta. CIK je jednoglasno utvrdio da su ovakvi zahtjevi preuranjeni.

Odbijeni su i zahtjevi PDP-a i SDS-a za akreditovanje dodatnih posmatrača na ponovnom brojanju u Glavnom centru za brojanje jer nisu upućeni na vrijeme.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име