NOVE TEHNOLOGIJE U IZBORNOM PROCESU

0

SARAJEVO – Centralna izborna komisija /CIK/ BiH ozvaničila je danas početak aktivnosti na sprovođenju projekta “Testni projekat EU za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH”, koje se zasnivaju na strategiji unapređenja transparentnosti, integriteta i efikasnosti izbornog procesa u BiH.

Testni projekat biće sproveden na simuliranim izborima na 165 biračkih mjesta u 10 opština i gradova tokom ove godine uz korištenje elektronskog sistema za identifikaciju birača i brži prenos rezultata izbora sa biračkog mjesta prema opštinskim i gradskim izbornim komisijama, kao i CIK-u.

Početak projekta je ozvaničen u saradnji sa Delegacijom EU u BiH i Agencijom za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/.

Na svakom biračkom mjestu trebao bi biti po jedan “ajped” uređaj u koji će se unositi rezultati glasanja koji će automatski biti pohranjeni u glavni server CIK-a.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović rekao je da su očekivanja od ovog projekta velika i da je ovo je prvi put da se na biračkom mjestu testiraju digitalne tehnologije.

“Iskustva u zemljama okruženja su pokazala da je bitno izvršiti testiranje i idenitifikovati eventualne poteškoće”, rekao je Arnautović novinarima u Sarajevu na predstavljanju projekta.

On je rekao da od 2016. godine nije bilo suštinskih promjena u smislu digitalizacije, te da je sistem razvila španska firma koja je boravila u BiH 15 mjeseci.

“Izrađen je ključni dokument Strategija i Akcioni plan za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti u izbornom procesu BiH koji nije još razmatran pred organima vlasti”, pojasnio je Arnautović.

On je rekao da se za male korake CIK oslanja na pomoć donatora, prvenstveno Delegacije EU, OEBS i drugih, kao i da ovaj projekat za njih predstavlja veliku novinu.

Arnautović je naveo da će se skeniranjem otiska prsta onemogućiti da isti birač glasa dva puta ili umjesto nekog drugog.

Drugi dio testa, rekao je Arnautović, trebao bi ubrzati proces prikupljanja rezultata glasanja, spriječiti prevare i nepravilnosti, ali i smanjiti administraciju.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je da su građani vremenom izgubili povjerenje u izborni proces, te da je ovaj projekat rezultat dugotrajnih razgovora.

“Ima puno stvari koje treba unaprijediti. Sada će akcenat biti na elektronskim aspektima izbornog procesa”, rekao je Satler i dodao da će pažljivo pratiti realizaciju ovog projekta.

Direktor IDDEEA-a Arif Nanić rekao je da je uloga ove agencije u projektu ključna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име