Novim fiskalnim sistemom u RS doskočiće utajivačima poreza

0

BANJALUKA – Novi model fiskalizacije u Republici Srpskoj, kada se uvede, omogućiće suzbijanje sive ekonomije, a na korist će biti, kako poslodavcima, jer će biti stvoreni isti uslovi za sve poslovne subjekte, tako i građanima, koji koriste budžetska sredstva.

Mišljena su ovo sagovornika “Nezavisnih” koji su komentarisali unapređenje postojećeg sistema fiskalizacije, kao i uvođenje novog, modernijeg sistema, za koji je Vlada RS na sjednici u četvrtak dala saglasnost.

U Ministarstvu finansija RS rekli su da će prelazak na novi sistem fiskalizacije u RS otkloniti nedostatke u praksi, omogućiti suzbijanje sive ekonomije i obezbijediti bolje uslove poslovanja te da će korist od toga imati i poslovni subjekti, ali i građani.

“Biće obezbijeđeno i više sredstava za bolje plate, penzije i socijalna davanja”, rekli su u Ministarstvu.

Inicijalni trošak uvođenja novog sistema, kako prenosi Srna, biće finansiran iz budžeta RS, a do sada su u ovoj oblasti izrađene dvije analize, koje su ukazale na potrebu mijenjanja postojećeg sistema fiskalizacije, kao i na njegove negativne strane.

U ovoj instituciji podsjetili su da je postojeći sistem u RS uveden u avgustu 2007. godine donošenjem Zakona o fiskalnim kasama, te da je u praksi zaživio godinu kasnije, kada je izvršena prva fiskalizacija.

Istakli su da je u praksi uočeno da su neki poreski obveznici pronašli način da zaobiđu stroge zahtjeve starog fiskalnog sistema i prometuju robu i usluge izdajući fiktivne fiskalne račune, koji izgledom čak ne odstupaju od propisane forme. Analize su, navode, pokazale i da, zbog kompleksnog, zastarjelog i skupog procesa za kontrolne organe i poslovne subjekte, kao i koncepta ovlaštenih proizvođača namjenskih tehničkih uređaja, treba uvesti novi i jednostavniji sistem koji bi u tehnološkom smislu obuhvatao računare i odgovarajući softver.

Na tom planu Radna grupa za fiskalizaciju izvršila je i analizu nekoliko modela fiskalizacije, kao što je onaj u Srbiji, Hrvatskoj i Belgiji, te je na osnovu toga predložila promjenu modela fiskalizacije.

“Predloženi sistem fiskalizacije treba da obezbijedi da sve transakcije bezbjedno i kriptovano stignu u Poresku upravu i tamo budu smještene na isti način, ali i da budu selektivno čitljive i dostupne poreskim obveznicima ili ovlaštenim licima”, navode u Ministarstvu.

Pojašnjavaju da bi osnova modela fiskalizacije trebalo da bude digitalni sertifikat koji izdaje sertifikaciono tijelo nezavisno od proizvođača fiskalne opreme i poreskih obveznika, a provjera računa mora biti raspoloživa kupcima odmah nakon što prime račun.

“Jedan od osnovnih ciljeva kojima teži svaka privreda jeste smanjenje sive zone koja onemogućava tržišnu konkurenciju, umanjuje prihode svih budžeta i za posljedicu neminovno ima umanjenje obima servisiranja javnih potreba države”, zaključili su u Ministarstvu.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja poslodavaca RS, za “Nezavisne” je rekao da je bilo koja mjera koja će smanjiti nelojalnu konkurenciju dobrodošla.

“Moramo znati da jedan dio problema može riješiti novi fiskalni sistem, a drugi dio problema moraju rješavati kontrolni organi”, rekao je Trivić.

Dodao je da će novi sistem donijeti i brojne uštede za poslodavce.

“Doprinijeće smanjuju utroška papira, s obzirom ja to da trenutno imamo dvije kopije, od kojih je jedna nepotrebna. Sa druge strane ćemo smanjiti troškove na održavanju štampača, a smatramo da će se smanjiti troškovi interneta s obzirom na to da taj novi sistem ima potpuno drugačiji način prenosa podataka”, naveo je Trivić.

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS, za “Nezavisne” je pozdravio uvođenje novog sistema fiskalizacije, ističući da je trenutni model određeni broj privrednih subjekata koristilo za rad u sivoj zoni.

“Ako će ovaj novi sistem unaprijediti direktnu komunikaciju privrednih subjekata sa Poreskom upravom RS, sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH, gdje se neće trošiti dodatno vrijeme, a prenos će se odvijati brže, to treba podržati”, rekao je Ćorić i dodao da je želja svih privrednika da se navedeni procesi što više ubrzaju.

“Privrednici žele da novi sistem nema ograničavajućih okolnosti, da privrednici ne gube previše vremena, da ne daju puno objašnjenja, prosto da se sve ono što su do sada bile smetnje otkloni novim sistemom, te da se sve više privrednika uvede u legalni tok rada”, kazao je Ćorić, koji je istakao da će novi sistem, ukoliko se postavi na viši nivo, suzbiti pojave kao što su utaje poreza.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име