NS RS usvojila zaključke: Predložiti zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid

0

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras zaključke o političko-ekonomskoj situaciji u BiH.

Na 27. posebnoj sjednici usvojeno je 13. Zaključaka u vezi političko-ekonomske situacije u BiH, koje su predložili klubovi poslanika SNSD, SP, DEMOS, Ujedinjene Srpske i NPS.

Na glasanju je bilo 50 poslanika, od kojih su svi glasali “za”.

Između ostalog u zaključcima se traži da predstavnici Republike Srpske u parlamentu BiH predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

Od Vlade Republike Srpske se traži da u parlamentarnu proceduru uputi zakon o finansiranju nevladinih organizacija.

Navodi se da u skladu sa zaključcima sa 20. posebne sjednice Narodne skupštine predstavnici Republike Srpske u parlametu BiH, Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Narodne skupštine, Vlade i predsjednika Republike Srpske.

Prije glasanja, Predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović rekao je da se u BiH dijalogom moraju rješavati problemi što jeste i poruka najviše zakonodavne institucije u Srpskoj.

“Imperativ mora biti očuvanje Ustava BiH i mira. Republiku Srpsku moramo sačuvati i vjerujem da će svi naši predstavnici djelovati u skladu sa skupštinskim zaključcima”, rekao je Čubrilović u završnoj riječni na posebnoj sjednici Narodne skupštine o političko-ekonomskoj situaciji u BiH.

On je ocijenio da je na posebnoj sjednici bilo konstruktivnih diskusija, ali i određenog nerazumijevanja i izrazio uvjerenje da će zaključci poslužiti za rješavanje problema u BiH.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име