Obilježavanje 76 godina od spasavanja savezničkih pilota

0

DOBOJ – Polaganjem vijenaca kod spomen-ploče na mjestu gdje je bio improvozovani aerodrom sa kojeg je spaseno 60 savezničnih avijatičara tokom 1944. i 1945. godine, u Boljaniću kod Doboja počelo je obilježavanje 76 godina od operacija “Halijard”.

Vijence polažu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Vijence polažu i predstavnici Ambasade SAD u BiH, izaslanik predsjednika Srbije, kao članovi Fondacije “Halijard”.

Obilježavanju prisustvuju i ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici ambasada stranih država u BiH, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić, kao i delegacija grada Doboja.

Nakon ceremonije polaganja vijenaca, potomcima porodica koje su spašavale američke i ostale savezničke pilote biće dodijeljene zahvalnice.

U 11.45 časova predviđeno je otvaranje izložbe “Halijard misija”.

Operacija “Halijard” ili “Vazdušni most” smatra se jednom od najuspješnijih akcija u istoriji ratovanja, a tom prilikom spaseno je od zarobljavanja i moguće smrti više od 500 pripadnika angloameričkih vazdušnih snaga koje su Nijemci oborili iznad Jugoslavije.

Srpskim antifašističkim snagama otpora tokom 1944. i 1945. godine komandovao je general Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Mihailović.

Evakuacija je vršena sa improvizovanih aerodroma u ruralnim oblastima na područjima Srbije i BiH.

Vrhovna komanda Jugoslovenske vojske u otadžbini sredinom oktobra 1944. godine, pod pritiskom partizanskih snaga, prelazi sa svojim jedinicama iz Srbije u istočnu Bosnu. Na planini Ozren u blizini sela Boljanić, kod Doboja, od 22. oktobra do 1. novembra 1944. godine bilo je osposobljeno novo uzletište.

Sa ovog uzletišta 1. novembra 1944. godine u Italiju je poletio avion sa šefom američke vojne misije, pukovnikom Robertom Mekdauelom, kapetanom DŽonom Milodragovićem i poručnikom Majklom Rajačićem.

Sa uzletišta u Boljaniću 27. decembra 1944. godine za Italiju je odletio kapetan Nik Lalić, te radio-telegrafista Artur Džibilijan.

Posljednja evakuacija sa Ozrena obavljena je krajem februara 1945. godine po vrlo hladnom vremenu. Tada su u dva transportna aviona “C-47” u pratnji nekoliko lovaca evakuisani preostali Amerikanci.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име