OBILJEŽENO 29 GODINA OD PETROVDANSKOG STRADANJA SRBA

0

SREBRENICA – Na Zalazju kod Srebrenice danas je služen parastos kod Spomen-kosturnice stradalima u dva posljednja rata, prislužene su svijeće za pokoj duša 69 Srba ubijenih na Petrovdan 1992. godine i položeno cvijeće na spomen-obilježje povodom obilježavanja 29 godina od tog velikog srpskog stradanja.

Cvijeće na spomen-obilježje položili su ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i izaslanik predsjednika Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, načelnici opština Bratunac i Srebrenica Srđan Rankić i Mladen Grujičić.

Cvijeće su položili i predstavnici Republičke i opštinskih organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske, Udruženja logoraša regije Birač, boračkih organizacija Srebrenice i Bratunca, te više stranačkih delegacija.

O zločinima počinjenim nad Srbima i stradanju srpskog naroda u 20. vijeku i posljednjem ratu govorili su Lukač, Vulin i Grujičić.

Oni su podsjetili na brojna masovna srpska stradanja u ovom kraju i širom BiH u svim ratovima za koja niko nije odgovarao, kao i na nepravdu koju Srbima nanose Haški i Sud BiH, te na licemjeran odnos predstavnika međunarodne zajednice koji različito tretiraju žrtve ignorišući srpske u odnosu na žrtve drugih naroda.

Pozvali su na jedinstvo i slogu i čuvanje istine o srpskom stradanju, kao i njegovanje sjećanja i prenošenju istine o tim stradanjima na mlađa pokoljenja da im se sudbina ne bi ponovila.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je poruka sa Zalazja ista kao i prethodnih godina, samo se brojka mijenja, a to je “29 godina od zločina bez kazne” u Zalazju i da porodice nastradalih još čekaju i traže istinu i pravdu.

“Srebrenica je potpuno zapostavljena kada je riječ o srpskim žrtvama. Niko nije osuđen za zločine nad srebreničkim Srbima u Haškom tribunalu i to je razlog zašto ne vjerujemo u rad međunarodnog, ali i Suda BiH koji pravdu dijele selektivno”, poručio je Grujičić.

Milorad Stanojević je prije 29 godina ranjen na Zalazju, a poginuo mu je brat Božo i ranjen otac.

“Po istom scenariju radili su i 1943. i 1992. godine ubijajući sve što su stigli Naser Orić i njegovi sljedbenici. Zarobljene su gvozdenim vilama boli u Srebrenici. Hag i Sud BiH štite muslimanske zločince i sudstvo Srbije treba da preuzme te predmete”, poručio je Stanojević kome je u prošlom ratu poginuo i drugi brat Radislav.

Staka Cvjetinović je takođe ogorčena na rad haškog i pravosuđa BiH.

“Muž Ivan nestao je ovdje na Zalazju prije 29 godina i nađen i sahranjen nakon 20 godina. Za njega i ostale koji su živi zarobljeni pa ubijeni u Srebrenici još niko nije odgovarao, iako postoje svjedočenja i očevici su davali izjave, ali oni koji odlučuju to omalovažavaju”, naveo je Cvjetinovićeva.

Ona je istakao da nema pravde za Srbe i da mladima treba prenositi šta se dešavalo, da znaju da im se to ne ponovi.

Prije parastosa, članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položili su cvijeće na groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj ubijenih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

Članovi porodica i predstavnici Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice ponovo su danas izrazili nezadovoljstvo zbog rada Tužilaštva i Suda BiH.

Služenjem parastosa na Zalazju završen je 25. memorijalni program “Petrovdanski dani” koji je, povodom 29 godina od stradanja srebreničkih Srba, organizovao srebrenički Odbor za obilježavanje srpskog stradanja.

Tog tragičnog Petrovdana jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića nastavile su sistematsko i plansko etničko čišćenje Srba u srebreničkoj opštini započeto u aprilu te godine.

Upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Osim 69 poginulih na Petrovdan 1992. godine, nestalo je i zarobljeno još 22 Srba od kojih se 10 još vode kao nestali, a veliki broj je ranjen.

Nakon mučenja i zlostavljanja u srebreničkim logorima svi su ubijeni, a posmrtne ostatke njih 10 slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. godine u Zalazju, prilikom traženja muslimanskih žrtava.

Nakon više od godinu dana, ti posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni 2012. godine na Petrovdan, dva su pronađena i sahranjena ranije, a za još 10 Srba nestalih tog dana i dalje se traga.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име