Od 1. decembra poskupljuje hljeb

0

BANJALUKA – Od 1. decembra građane očekuje novi udar na novčanike. Ovaj put poskupljuju peciva u pekarama, ali i ono bez čega ne možemo, a to je hljeb, i to za 5 odsto.

Proizvođači se pravdaju – za sve je krivo najavljeno poskupljenje struje, nove cijene brašna i neminovno povećanje plata radnicima.

Kažu da bez viših cijena proizvoda na svojim policama, ne bi bili ni na pozitivnoj nuli.

“Naša kalkulacija je pokazala da bi hljeb koji danas košta 2 KM, trebalo da košta 2,10 KM. Dio pekarskih proizvoda koji u sebi imaju samo brašno npr. kifla i slični proizvodi neće poskupljivati, dok svi oni proizvodi koji imaju u sebi meso, mlijeko i ostalo što je u posljednje vrijeme značajko poskupilo, poskupiće za nekih 5 odsto”, rekao je Saša Trivić, vlasnik lanca pekara “Manja”.

Da je to nedopustivo, smatra premijer Srpske. Uključićemo sve naše kapacitete kako bismo procijenili da li je ikako opravdano da pojedine životne namirnice imaju ovakve cijene, poručuje Radovan Višković.

“Hajde mi recite jedan razlog zbog čega? Odgovor je, kažu, povećale se cijene na nekim berzama u Mađarskoj itd., a nisu se povećale, ili su se neznatno povećale. A mi smo imali ove godine 200 hiljada tona proizvodnju pšenice u Republici Srpskoj, ta proizvodnja je dovoljna da prehrani naše stanovništvo dvije godine”, rekao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Istog stava su i iz Udruženja za zaštitu potrošača. Smatraju da nadležne institucije moraju nešto poduzeti.

“Novo poskupljenje nije opravdano i ne smije da bude. Imamo sa jedne strane pojeftinjenje cijene sirove nafte, kao i to da smo u nekom proteklom periodu imali već jedno poskupljenje pekarskih proizvoda. S druge strane smatramo da nam je ovdje potrebna jedna reakcija nadležnih institucija u svrhu zaštite potrošača u Republici Srpskoj”, rekao je Dušan Srdić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija”.

Ovo će biti treće poskupljenje u pekarama ove godine. U odnosu na prošlu, pekarski proizvodi su porasli za oko 50 odsto, kažu proizvođači. Sve je to smanjilo promet u pekarama od 15, do 30 odsto.

(ATV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име