OD SUTRA KONTROLE PROMETA OBAVLJANIH “BRZOM POŠTOM”

0

BANJALUKA – Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH od sutra će vršiti pojačane kontrole obveznika koji su obavljali promet u BiH koristeći usluge “brzih pošta” radi sumnje u neprijavljivanje kompletno ostvarenog prometa.

Pojačane kontrole provodiće se na područiju cijele BiH, većim ili manjim inetezitetom do kraja avgusta, saopšteno je iz UIO.

Veliki broj obveznika u BiH znatan dio svog prometa ostvaruje tako da se roba oglašava i prodaje putem interneta, a za dostavu paketa se koriste usluge “brzih pošta”.

Na osnovu urađenih analiza UIO je utvrdila da određeni broj obveznika nije prikazivao sav ostvaren promet, a u kontrolama će biti utvrđeno stvarno činjenično stanje, dodaje se u saopštenju.

Na osnovu pribavljenih informacija UIO je izvršila identifikaciju lica koja u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a ostvarila su promet, naplatu po preduzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH, na godišnjem nivou iznad 50.000 KM.

Ta lica su morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH.

Pored toga, UIO je izvršila identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrovani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

U saopštenju se, takođe, pozivaju i svi obveznici PDV-a, koji su u prethodnom period vršili promet dobara na način da su koristili i uluge “brzih pošta”, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ukoliko uoče nepravilnosti da eventualno izmijene svoje PDV-e prijave.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име