Odlučeno – opšti izbori u BiH 2. oktobra

0

SARAJEVO – Opšti izbori u BiH biće održani u nedjelju, 2. oktobra, odlučila je danas Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Navedenog dana raspisani su izbori za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlament Federacije BiH (FBiH) i skupštine kantona u Federaciji.

Sredstva za provođenje ovih izbora potrebno je da budu obezbijeđena u roku od 15 dana od donošenja odluke o raspisivanju izbora, odnosno do 19. maja.

Član CIK-a Vlado Rogić nije podržao odluku o raspisivanju i održavanju izbora, navodeći da u ovom trenutku ne postoje preduslovi za demokratske i slobodne izbore u BiH.

Ocjenjujući da u BiH godinama traje permanentna izbora kriza, Rogić je podsjetio da do danas nisu usvojene izmjene Izbornog zakona, posebno da nisu provedene odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Prema njegovim riječima, presudom u slučaju “Ljubić” Ustavni sud BiH je ukinuo određene odredbe Izbornog zakona BiH, a da u međuvremenu nisu donijete nove, kao što je to Ustavni sud naložio.

“Nove odredbe nisu donijete i BiH ulazi u situaciju da nema odredbi za veoma ključne stavke kada su u pitanju Dom naroda FBiH i utvrđivanje raspodjele delegata iz pojedinih kantona u ovaj dom Federacije. Zato mislim da nije moguće provesti izbore”, precizirao je Rogić.

On je dodao da Izborni zakon, prema kojem se raspisuju izbori, ne ispunjava načela pravne sigurnosti i legitimnih očekivanja, ocijenivši da će opšti izbori po ovom zakonu izazvati nove izborne krize i probleme – izbornim organima, nivoima vlasti, te konstitutivnim narodima.

“Izborni zakon nije ustavan i ne postoje formalno-pravni uslovi za raspisivanje izbora”, zaključio je Rogić.

Član Komisije Vanja Bjelica Prutina istakla je da je zakonska obaveza CIK-a da danas raspiše ovogodišnje opšte izbore.

Ona je izrazila razočarenje da nije došlo do izmjena Ustava i Izbornog zakona do raspisivanja opštih izbora, dok je član CIK-a Željko Bakalar precizirao da se danas donosi odluka o raspisivanju neposrednih izbora.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović istakao je da Komisija mora postupati u skladu sa zakonom i da na to obavezuje načelo vladavine prava.

“Set pozitivnog zakonodavstva nas apsolutno obavezuje na raspisivanje izbora”, rekao je Arnautović, pozivajući nadležne da obezbijede potrebna sredstva za izbore, umjesto što daju obećanja.

CIK je danas usvojio i niz drugih akata u vezi sa provođenjem ovogodišnjih opštih izbora, uključujući uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, koji počinju teći od raspisivanja izbora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име