Odobren prvi srpski test na koronu, uskoro zamjena za PCR

0

Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) krajem juna dala je zeleno svjetlo i odobrila za upotrebu serološki test za prisustvo antitijela na kovid 19, baziran na proteinima proizvedenim u laboratorijama Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

o je rezultat projekta “Proizvodnja serološkog elisa testa na prisustvo antitijela na virus korona”, na kojem je ova visokoškolska ustanova radila u saradnji sa Institutom za primenu nuklearne energije. Test za antitijela već proizvodi INEP, ali sa proteinima koje nabavlja iz inostranstva.

Kako za Novosti, objašnjava prof. dr Tanja Ćirković Veličković, sa Katedre za biohemiju Hemijskog fakulteta, rukovodilac projekta, test se od ostalih na tržištu razlikuje jer je baziran na proteinima koji su proizvedeni u našim laboratorijama. Tim naših naučnika je optimizovao proces proizvodnje na osnovu sekvence koja vezuje antitijela specifična za SARS CoV-2, a rezultate su objavili u međunarodnom naučnom časopisu Virology u maju ove godine.

– Zahtjev za registraciju smo podneli u maju mesecu, a 23. juna ALIMS je pozitivno odgovorio na podnijeti zahtev i test na bazi proteina proizvedenih u našim laboratorijama je odobren za upotrebu – kaže profesorka Ćirković Veličković. – Mi smo sa maksimalnim kapacitetima bili angažovani na proizvodnji dovoljnih količina proteina za potrebe razvoja antigenskih testova. Međutim, naši proizvodni kapaciteti nisu veliki, tako da za dalju komercijalizaciju ovih proteina i testova, moramo da obezbedimo proširenje ljudskih i materijalnih kapaciteta, pišu Novosti.

Krajem godine bi, u okviru projekta “Kapsido” koji finansira Fond za nauku Srbije, trebalo da se pojavi i prototip antigenskog testa, koji će se daljim istraživanjima učiniti mnogo osjetljivijim od postojećih. Moći će da detektuje koronu u ranoj fazi bolesti, što je od presudnog značaja za oboljele. Na ovom važnom projektu naučnici sa Hemijskog fakulteta rade u saradnji sa kolegama sa Poljoprivrednog i Instituta INEP.

– Projekat “Kapsido” je ušao u drugu fazu, odnosno proizvodnju specifičnih životinjskih antitijela na protein nukleokapsida (N protein virusa) – ističe dr Ćirković Veličković. – Antitijela su neophodna komponenta antigenskih testova. Počinjemo sa testiranjem ovih antitijela tokom oktobra, što znači da ćemo brzo imati i prototip antigenskog testa. Naša ambicija je da razvijemo inovativne antigenske testove, koji bi bili osjetljiviji od standarnih, a zadržali bi visoku specifičnost koju oni, inače, imaju.

Sagovornica naglašava da je sredstvima projekta “Kapsido” obezbeđena i najsavremenija oprema za detekciju i identifikaciju proteina, što je od velike pomoći za čitav proces validacije strukture dobijenih proteina, kao i standardizaciju procesa proizvodnje.

– U pitanju je uređaj visoke rezolucije (maseni spektrometar Orbitrap Exploris) koji osim primene u rezvoju testova za kovid 19, može da ima potencijalno veliku primenu i u domenu personalizovane medicine, što je danas trend u svijetu – kaže dr Ćirković Veličković. – Uređaj je instaliran u laboratoriji za proteomiku Centra izuzetnih naučnih vrednosti Hemijskog fakulteta i na raspolaganju je za potrebe naučne saradnje istraživačima iz drugih akademskih institucija u zemlji i regionu.

Zahvaljujući ovom projektu, Srbija će razviti alternativnu i održivu tehnologiju detekcije virusa SARS CoV-2 koja neće zavisiti od globalne dostupnosti PCR testova. Takođe, rezultate ovih testova bismo dobijali znatno brže. Za PCR je potrebno 12 do 24 sata, ovi bi bili gotovi i za 15 minuta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име