DODIK: OPOZICIJU SLIKANJE U CRNOJ GORI NEĆE UČINITI POBJEDNICIMA IZBORA U SRPSKOJ

0

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je predstavnicima opozicije u Republici Srpskoj da ih neće učiniti pobjednicima izbora to što se slikaju sa onima koji su pobijedili na izborima u Crnoj Gori, a da je Željku Komšiću zahvalan, jer će BiH konačno i zvanično imati odluku da ne priznaje Kosovo.

“Niti su oni slični opoziciji Crne Gore, niti smo mi vlast nalik onoj koju su u Crnoj Gori pobijedili. Ništa tu nije za poređenje”, rekao je Dodik za “Srpskainfo”.

Dodik je rekao da je otužno što se predstavnici opozicije iz Republike Srpske slikaju s pobjednicima izbora u Crnoj Gori, a da je najsmješnije upravo to što oni tražili da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u jeku krize dođe u BiH, a sada obilaze partije koje su tamo pobijedile Đukanovića.

On je podsjetio da je zbog neslaganja sa tim čak potegao i nacionalni veto.

“Kakva je to politika i kakvi su to prevaranti pokazuje susret Ivanića i mitropolita Amfilohija, koga Ivanić laže kako je on nešto učinio da se potpiše sporazum između BiH i Srpske pravoslavne crkve, kada svi znaju da je to uradio tadašnji srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović. E, to je slika opozicije u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

On očekuje da nova vlada Crnu Goru učini boljim i pravednijim mjestom za život svih građana, a posebno Srba, koji su tamo tri decenije trpili različite vidove nepravde.

Govoreći o nedavnom sastanku s državnim vrhom Hrvatske, Dodik je istakao da Zagreb neće skrštenih ruku posmatrati obespravljivanje Hrvata u BiH.

“Primjetno je da iz Zagreba ne smatraju da treba da razgovaraju s Željkom Komšićem, koga, kako su otvoreno rekli, vide kako `parazitira na hrvatskom biračkom tijelu`. Ne spore mu legalitet, ali o Komšićevom legitimitetu ni oni više ne žele da razgovaraju”, rekao je Dodik i dodao da se lider SDA Bakir Izetbegović ljuti pošto su im predsjednik i premijer Hrvatske pomrsili račune.

Dodik je rekao da je Hrvatska prirodno zainteresovana za položaj Hrvata u cijeloj BiH, međutim, problem s njihovom obespravljenošću je u Federaciji BiH.

“Mislim da će Bošnjaci morati da to pitanje stave na sto ili će se stvari iskomplikovati do te mjere da će sa čežnjom govoriti o vremenu kada smo ih pozivali na razgovor. Mi nemamo nijedan razlog da ne podržimo zahtjev Hrvata za jednakopravnošću u BiH, jer braneći njima to pravo mi afirmišemo i svoja prava predviđena Dejtonskim sporazumom”, pojasnio je Dodik.

On je istakao da je pitanje premiještanja ambasade BiH u Jerusalim mala cijena za veliku dobit koju bi BiH mogla da dobije od SAD, kojima je izraelsko pitanje konstanta spoljne politike.

“Komšićev zahtjev da se raspravlja o priznanju nezavisnosti Kosova vidim kao inat politiku na kojoj sam mu zahvalan. Nije bilo drugog načina da BiH i zvanično zauzme stav o Kosovu, a da neko ne pokrene pitanje priznanja u Predsjedništvu BiH. Glupo bi bilo da sam to ja uradio, pa glasao protiv. Ovako je Komšić uradio fenomenalnu stvar za nas. Imaćemo odluku da BiH ne priznaje Kosovo i zvanično i konačno”, rekao je Dodik.

On je istakao da je za dosljednu primjenu izvornog teksta Dejtonskog sporazuma, da nije ni za kakvu intervenciju koja bi Republici Srpskoj oduzela bilo šta od onoga što je dobila sporazumom i u tom pravcu može razgovarati sa onima koji smatraju da bi Republika Srpska mogla da dobije više od ovoga šta ima.

Dodik je rekao da će na evropskom putu biti važno šta će uraditi BiH, ali će od političke volje Brisela zavisiti hoće li dobiti kandidatski status.

On je istakao da se povodom rata u Nagorno-Karabahu, Republika Srpska trudi da i sa Jermenijom i Azerbejdžanom ima prijateljske odnose i apeluje na obje strane da se uzdrže.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име