Osobe sa akutnim oboljenjima da sačekaju sa vakcinacijom

0

BANJALUKA – Epidemiolog Jela Aćimović izjavila je Srni da je kontraindikacija za primanje svih vakcina akutna faza bolesti, te da osobe koje imaju neka akutna oboljenja treba da sačekaju sa vakcinacijom dok im se zdravstveno stanje ne stabilizuje.
Aćimovićeva je napomenula da većina imunokompromitovanih pacijenata može i treba da se vakciniše protiv kovida 19, ali s obzirom na to da koriste terapiju koja može da smanji efekat vakcinacije, moraju se prvo savjetovati sa svojim ljekarom.

“Osobe koje imaju neke hronične bolesti ili stanja zbog kojih ne znaju da li smiju da prime vakcinu treba da konsultuju svog nadležnog ljekara”, rekla je Aćimovićeva.

Takođe, dodala je ona, osobe koje imaju alergiju na neki od sastojaka vakcine ili su imali alergijsku reakciju na prvu dozu vakcine ne mogu biti vakcinisani.

Aćimovićeva je napomenula da za trenutno dostupne vakcine nisu obavljena testiranja na trudnicama i dojiljama, te da dostupni podaci o primjeni vakcina protiv kovida 19 kod trudnica i dojilja nisu dovoljni da bi se na osnovu njih donijela jasna preporuka o rizicima povezanim sa vakcinacijom u trudnoći.

“Trenutno se ne preporučuje vakcinacija tokom trudnoće, osim ako korist od vakcinacije /na primjer zdravstveni radnici s visokim rizikom od izloženosti i trudnice sa hroničnim bolestima/ ne premašuje potencijalni rizik od vakcinacije”, pojasnila je Aćimovićeva.

Prema njenim riječima, neke zemlje su, ipak, na osnovu podataka iz studija tokom kojih ispitanice koje su ostale trudne nisu imale posljedica po trudnoću niti plod, a na osnovu procijenjenog visokog rizika od kovida 19 kod trudnica, preporučile njihovu vakcinaciju.

“Kada je riječ o dojiljama, za ‘mRNA’ vakcine, s obzirom da ‘mRNA’ ne ulazi u jedro ćelije i brzo se razgrađuje, biološki i klinički nije vjerovatno da će predstavljati rizik za dijete, te ženi koja doji i koja je dio grupe koja se preporučuje za vakcinaciju treba ponuditi da se vakciniše”, rekla je Aćimovićeva i napomenula da Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ ne preporučuje prekid dojenja nakon vakcinacije.

Ona je napomenula i da u uputstvu proizvođača vakcina “sputnjik ve” trenutno stoji da se vakcina ne daje trudnicama i dojiljama.

Kada je riječ o alergijskim reakcijama nakon vakcinacije, ona kaže da je za sada poznato da je vakcina proizvođača “Fajzer” kod manjeg broja osoba izazivala jače alergijske reakcije, te da se uglavnom radilo o osobama koje su ranije imale teške alergijske reakcije.

“Zbog toga osobe koje imaju istoriju teških alergijskih reakcija moraju da se konsultuju s ljekarom prije primanja ove vakcine. Alergije na hranu, polen, penicilin i slično nisu kontraindikacija za ovu vakcinu”, rekla je Aćimovićeva.

Ona je dodala da se kod svih vakcina protiv virusa korona mogu javiti lokalne reakcije, bol, crvenilo, povišena temperatura, bol u mišićima, što se inače javlja poslije vakcinacije i što pokazuje da je organizam reagovao i da se razvija imuni odgovor.

“Pojedini proizvođači vakcina protiv virusa korona ne preporučuju konzumiranje alkohola prije i poslije vakcinacije, jer može da utiče na sam imuni odgovor organizma, to jest može da ga oslabi i može da pojača intenzitet nuspojava nakon vakcinacije”, rekla je Aćimovićeva.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име