Pakistanci se vraćaju kući iz BiH?

0

BANJALUKA – Ilegalni migranti iz Pakistana uskoro bi mogli da budu deportovani iz BiH, na osnovu pregovora i dogovora domaćih s tamošnjim vlastima, piše “Glas Srpske”.

List navodi da je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara nedavno formiralo radnu grupu koja je radila na sporazumu čije bi potpisivanje značilo povratak ilegalnih migranata, porijeklom iz Pakistana, a kojih je i najviše u BiH, u njihovu domovinu.

Konačan tekst nacrta sporazuma, na koji je mišljenje dala i pakistanska strana, utvrđen je juče i proslijeđen u dalju proceduru, odnosno Savjetu ministara, a o njemu treba da se izjasni na kraju i Predsjedništvo BiH.

Član radne grupe i savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman rekao da je to radno tijelo usaglasilo detalje i da su sada na potezu nadležne institucije vlasti.

Kada BiH i Pakistan ratifikuju sporazum, to će biti osnova koja bi u praksi značila da se svi Pakistanci koji su nezakonito došli u BiH procesom readmisije vraćaju u zemlju porijekla, a Pakistan bi bio dužan da ih prihvati.

“Stavovi BiH i Pakistana su objedinjeni u nacrt sporazuma o readmisiji, koji je proslijeđen u Savjet ministara na usvajanje, a nakon toga treba Predsjedništvo BiH da ga ratifikuje. I druga strana treba to isto da uradi, a kada dokument usvoje i pakistanske vlasti, stvaraju se uslovi da taj akt bude potpisan i stupi na snagu. U ovom trenutku je još nezahvalno govoriti kada će cijela procedura biti okončana”, rekao je Hofman.

On je naglasio da je trenutno važno da postoji dobra volja da se krene s ovim i da se napravi korak ka boljem upravljanju migracijama.

“To je izuzetno bitno. Nastaviće se saradnja, odnosno pokušati da takvi sporazumi budu usaglašeni i sa drugim zemljama visokog migracionog rizika, kao što su Maroko, Bangladeš i druge”, dodao je Hofman.

U vezi s tretmanom migranata koji borave u BiH bez dokumenata i za koje se ne zna ko su, Hofman kaže da i za to postoji rješenje, a to je, kako je naveo, biometrija.

Prema njegovim riječima, upućeni vjeruju da će, kada sporazum stupi na snagu, to rezultirati smanjenim prilivom migranata iz Pakistana jer će znati šta ih čeka.

U informaciji koja je početkom septembra razmatrana u parlamentu BiH, između ostalog, navedeno je da, kada je riječ o Pakistancima, Služba došla do podataka da je tamošnji parlament razmatrao mogućnost pomoći njihovim državljanima koji borave u privremenim prihvatnim centrima u BiH.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име