PARASTOS TROJIČINDANSKIM ŽRTVAMA USTAŠKOG ZLOČINA

0

SREBRENICA – U Srebrenici će danas biti obilježeno 79 godina od zločina koji su počinile ustaše na drugi i treći dan Trojčindana 1943. godine u ovom mjestu i selima Vitlovci i Zalazje kada su pobile više od 250 Srba.

Tim povodom kod spomen-kosturnice u 10.00 časova biće služena liturgija, a potom parastos za ubijene Srbe.

Počast stradalima biće odata kod spomen-krsta, koji je 2019. godine podignut kod spomen-kosturnice, gdje će biti položeno cvijeće.

Srebrenički sveštenik Aleksandar Mlađenović rekao je ranije Srni da su u ovoj kosturnici dijelovi skeleta srpskih civilnih žrtava – djece, žena i staraca koje su ustaše pobile i da to nije nikakva partizanska spomen-kosturnica, kako je socijalistički režim decenijama lažno predstavljao.

On kaže da se tim obilježjima željela istaći navodna ideološka opredijeljenost ubijenih, kao pripadnika pokreta nekakvog antifašističkog otpora, što je predstavljalo opasnost za ustašku državu i da su ih zato pobili, što je obična izmošljotina i prikrivanje istine, odnosno umanjivanje težine počinjenog zločina.

“U kosturnici su kosti srebreničkih Srba koje su ustaše svirepo ubile zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti”, istakao je Mlađenović.

Bili su to civili bez ikakvog ideološkog opredjeljenja koji su živjeli mirno u svojim kućama vjerujući komšijama muslimanima, koji su im doveli koljače na kućni prag i sa njima učestvovali u pokolju nedužnog stanovništva.

Na spomen-kosturnicu u kojoj su, kako je napisano, zemni ostaci nekih žrtava, umjesto komunističkih obilježja tek 2015. godine postavljena je nadgrobna ploča na kojoj je navedeno da je 29. bojna natporučnika NDH Josipa Kurelca u svom nadiranju ka Drini počinila genocid nad srpskim narodom Srebrenice ubivši 2.262 srpska civila među kojima 430 djece.

Tačan broj nastaradalih i sahranjenih u ovoj kosturnici nije nikada utvrđen.

U Srebrenici su ustaše, prema njihovim pisanim dokumentima, 14. juna 1943. godine, ubile više od 200 srpskih civila sa kojima je ubijena i jedna jevrejska porodica, te jedan musliman koji je bio oženjen Srpkinjom i njihova djeca.

Tijela su naknadno sakupljena i bačena u jamu na lokaciji sadašnje policijske stanice u ovom mjestu odakle je dio posmrtnih ostataka 1971. godine prenesen u sadašnju spomen-kosturnicu zbog izgradnje kolektora.

Nakon svirepog zločina počinjenog u Srebrenici, sljedećeg dana, treći dan Trojčindana, ustaše su napravile pokolj i u srpskim selima Vitlovci i Zalazje, gdje su ubili i poklali više desetina mještana.

NJihovi leševi su sahranjeni u spomen-kosturnicu na Zalazju pored koje se nalazi još jedan spomenik poginulim Srbima iz tog i okolnih sela koje su muslimanski potomci koljača iz Drugog svjetskog rata pobili u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu, na Petrovdan 1992. godine.

Ustaše su za ta dva kobna trojčindanska dana ubile više od 250 Srba u Srebrenici i Zalazju, a za te, kao i za zločine počinjene nad Srbima u ovom mjestu u posljednjem ratu niko nije odgovarao, odnosno samo je Kurelec u Zagrebu osuđen na simbličnu kaznu, nakon čega je oslobođen.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име